kurczak tikka masala
Marynata
  • 2 duże piersi z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
  • 2 ząbki czosnku, sprasowane
  • 1 łyżka świeżego, drobno startego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżka garam masala
  • duża szczypta mielonego chilli
Sos
  • 400 g krojonych pomidorów (puszka)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka świeżego, drobno startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, sprasowany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • świeża kolendra, ryż basmati lub chleb naan do serwowania

Kurczak tikka masala przepis

Marynata
  • W dużej szklance, mieszamy razem czosnek imbir i wszystkie przyprawy, aż powstanie pasta.
  • Kurczaka wkładamy do foliowej torebki, dodajemy przygotowaną pastę i mieszamy, aż wszystkie kawałki kurczaka będą pokryte marynatą.
  • Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (im dłużej tym lepiej).
Sos
  • W dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy cebulę, paprykę, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy, smażymy przez 2 minuty, aż przyprawy staną się aromatyczne.
  • Dodajemy pomidory i jogurt, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie całość miksujemy albo ręcznym blenderem, albo w robocie kuchennym na jednolity sos.
Danie
  • Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, smażymy przez ok. 2 minuty na każdej ze stron, aż kawałki kurczaka lekko się zbrązowią.
  • Wlewamy przygotowany wcześniej sos i gotujemy na małym ogniu przez 8 – 10 minut.
  • Serwujemy posypane listkami kolendry z ryżem basmati lub chlebem naan.