• 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 150 g świeżych jagód
  • jogurt naturalny i miód do serwowania

Naleśniki z jagodami przepis

W dużej misce mieszamy za pomocą blendera mąkę, jajko, proszek do pieczenia, mleko, sok i skórkę z cytryny, 1 łyżkę oleju i cukier, na gęstą, jednolitą masę.

Patelnię smarujemy pozostałym olejem, rozgrzewamy na średnim ogniu.

Za pomocą chochelki wlewamy masę naleśnikową na patelnię, formując niewielkie naleśniki, o średnicy 6 – 7 centymetrów.

Smażymy przez ok. 3 minuty na każdej ze stron, aż staną się złote i lekko chrupiące.

Serwujemy ze świeżymi jagodami, jogurtem naturalnym i miodem.