Te czekoladowe ciastka wróżek mają dodatkową dekadencję bogatego czekoladowego lukru maślanego, co sprawia, że ​​nie sposób się im oprzeć. To przepis na Mary Berry, więc wiesz, że za każdym razem wyjdą idealnie, a ponieważ potrzebują tylko 10 minut na upieczenie w piekarniku, możesz mieć ochotę i zjeść jeden w mniej niż godzinę. Dekoracja zależy od Ciebie – wisienką na torcie może być elegancka lub kreatywna z torbą do szprycowania i wszelkiego rodzaju dodatkami.

Proste ciasteczka czekoladowe składniki

  • 40g (1½ uncji) kakao w proszku
  • Około 4 łyżek wrzącej wody
  • 3 jajka
  • 175g (6oz) pasty do pieczenia
  • 175g (6oz) drobnego cukru
  • 115g (4½ uncji) mąki samorosnącej
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 x 12-otworowe puszki na muffinki i 24 papierowe pudełka

Polewa

  • 60g (2 uncje) masła
  • 30g (1oz) kakao w proszku
  • Około 3 łyżki mleka
  • 250g (8oz) cukru pudru

Proste ciasteczka czekoladowe

  1. Wyłóż dwa 12-otworowe zęby do muffinek papierowymi pudełkami. Przesiej proszek kakaowy do miski, zalej wrzącą wodą i wymieszaj na gęstą pastę. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wymieszaj elektryczną trzepaczką (lub dobrze ubij drewnianą łyżką).
  2. Podziel miksturę równo między 24 papierowe pudełka. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 10 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku. Gotuj w skrzynkach na ruszcie.
  3. Zrób lukier. Roztop masło, a następnie wlej do miski. Przesiej proszek kakaowy i wymieszaj. Wmieszaj mleko, a następnie przesiaj po trochu cukier puder, aby uzyskać lśniący, łatwy do rozsmarowania lukier. Posmaruj ciastka lukrem i pozostaw do zastygnięcia przed podaniem.