
Insulinooporność wymaga stosowania diety, w której dominują produkty o niskim indeksie glikemicznym. Łatwo zgadnąć, że cukier w postaci czystej (sacharoza) znajduje się na pierwszym miejscu na liście produktów zakazanych. Czy oznacza to, że osoby z hiperglikemią muszą wyrzec się łakoci? Nie. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki i nie przejadać się. Proponujemy trzy przepisy na proste w przygotowaniu desery z pysznymi kremami owocowymi i czekoladowymi.
Na czym polega insulinooporność?
Insulinooporność ma miejsce wtedy, gdy obniża się wrażliwość komórek ciała na insulinę. Zadaniem hormonu wydzielanego przez trzustkę jest obniżanie poziom cukru we krwi, który rośnie gwałtownie po spożyciu posiłku. Brak odpowiedniej reakcji komórek wymusza wytwarzanie coraz większej ilości insuliny.
Jeżeli choroba postępuje, szybko dochodzi do momentu, w którym trzustka nie jest już w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości insuliny. Podwyższony poziom cukru we krwi utrzymuje się przez dłuższy czas. Jeżeli nie zostanie podjęte leczenie, w krótkim czasie rozwija się stan przedcukrzycowy, a następnie cukrzyca. Niekorzystne procesy można spowolnić poprzez stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym.
Co jeść, a jakich pokarmów unikać przy insulinooporności?
Dieta osób insulinoopornych powinna składać się przede wszystkim z warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudego mięsa, ryb i jajek. Należy spożywać dużo strączkowych i świeżych owoców, a także orzechów, nasion i pestek.
Dieta to także wykluczenie określonych produktów. Na indeksie jest cukier rafinowany, biała mąka, syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty i barwniki spożywcze sztucznego pochodzenia, a także tłuszcze o niskiej wartości, np. olej palmowy.
Wszystkie składniki diety powinny mieć niski indeks glikemiczny, aby nie doprowadzać do gwałtownego podwyższania ilości cukru we krwi. Najbardziej niekorzystnie działają klasyczne słodycze, w tym szczególnie landrynki, żelki, galaretki w cukrze. Czy to oznacza, że obniżona podatność na działanie insuliny wyklucza słodkie desery?
Przedstawiciel firmy Sweet Mill, producenta bezcukrowych kremów do smarowania ma dobre wieści dla diabetyków i osób z insulinoopornością: – Słodkie i smaczne desery mogą być wolne od cukru i niskogatunkowych tłuszczów. Doskonałym przykładem są nasze kremy do smarowania – owocowe, czekoladowe, orzechowe i wiele innych. Wszystkie są wolne od krystalicznego cukru, który zastąpiliśmy naturalnymi słodzikami. Zamiast tłuszczu palmowego używamy cenionego przez dietetyków masła shea. Desery przygotowane z użyciem naszych kremów mają znacznie niższy indeks glikemiczny od klasycznych słodyczy i produktów cukierniczych.
Propozycje słodkich deserów dla diabetyków i osób z insulinoopornością
Wybierając propozycje deserów dla osób z insulinoopornością, kierowaliśmy się szybkością i łatwością przygotowania. Oczywiście liczy się nie tylko skład, lecz też ilość: desery należy spożywać w niewielkich ilościach i nie częściej niż raz dziennie. Oto przepisy na trzy słodkie i zdrowe przekąski.
1. Ciasto orzechowe z trzech składników. Proponujemy ciasto, które jest proste w wykonaniu i zawsze wychodzi. Potrzebne są tylko trzy składniki: naturalny krem orzechowy, jaja i mąka. Wybierz krem bez rafinowanego cukru, słodzony np. maltitolem. Unikaj też oleju palmowego: znacznie lepsze jest masło shea, które obniża poziom cukru we krwi.
Zmiksuj 1,5 szklanki kremu z czterema jajami. Dodaj 0,5 szklanki mąki pszennej (lepsza będzie mąka razowa) i wymieszaj łopatką. Półpłynną masę przelej do naczynia żaroodpornego lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 min.
Gotowe ciasto można przekroić i posmarować kremem orzechowym lub czekoladowym. Bardzo dobrym pomysłem jest też dodanie bezcukrowych konfitur. Zgnieć świeże owoce i gotuj je w wyciśniętym soku aż do zagęszczenia. Najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny lub borówki. Bez dodatku cukru masa owocowa będzie lekko wytrawna i kwaskowa, bardzo intensywna w smaku i aromatyczna.
2. Wafle dietetyczne z kremem owocowym. Smakowitą przekąską na deser są wafle lub herbatniki dietetyczne z kremami owocowymi. Herbatniki można kupić lub przygotować we własnym zakresie. Do smarowania wybierz kremy owocowe bez białego cukru – powinny mieć możliwie niski indeks glikemiczny. Do przełożenia wafli świetnie nadaje się też krem orzechowy lub czekoladowy. Pocięte na porcje ciasto można posmarować kremem również z zewnątrz i obtoczyć w mielonych migdałach lub kakao.
3. Deser czekoladowy z awokado. Miąższ z awokado zmiksuj z kremem czekoladowym fit (bez cukru, z masłem shea) w proporcjach 1:1. Dzięki temu w gotowej masie zachowasz doskonały smak czekolady, lecz zmniejszysz zawartość węglowodanów i dodasz witaminy, kwas foliowy oraz cenne minerały. Powstanie super odżywczy, kremowy deser, który doskonale smakuje ze świeżymi truskawkami, malinami, borówkami lub dojrzałymi wiśniami.
Używając kremów bez dodanego cukru i bez oleju palmowego, przygotujesz wiele słodkich przysmaków. Mogą je bez obaw spożywać osoby z insulinoopornością, a nawet diabetycy. Desery skomponowane z naturalnych składników, bez rafinowanego cukru, to doskonała alternatywa dla klasycznych słodyczy. To zdrowszy zamiennik kremów, słodyczy i wyrobów cukierniczych z dużą zawartością sacharozy – docenią je dzieci i osoby na diecie.