
Prawdę mówiąc, jednym z najważniejszych składników czekolady jest masło kakaowe.
Odpowiada za gładką i kremową konsystencję niektórych naszych ulubionych deserów. Naturalne masło kakaowe nie ogranicza się jednak do żywności i słodyczy. Jest także niezbędnym składnikiem wielu produktów dermatologicznych i kosmetycznych.
Początki masła kakaowego
Naturalne masło kakaowe to tłuszcz stały z ziaren kakaowych, które są pobierane z drzewa kakaowego. Drzewo kakaowe pochodzi również z części Ameryki Południowej i Środkowej.
Składnik ten jest również powszechnie znany jako „pokarm bogów”. Afrykanie często używają na skórze masła kakaowego do leczenia, ochrony i nawilżania przed czynnikami środowiskowymi, takimi jak silny wiatr i słońce.
Ponadto przez wieki zbierano go w miejscach takich jak Karaiby, a nawet Mesoamerica, aby stosować go jako środek nawilżający skórę. Nawet Majowie i Aztekowie faworyzowali kakao i używali go jako waluty.
Składniki odżywcze kakao
Zdolność masła kakaowego do odżywiania i nawilżania skóry wynika z wysokiego poziomu kwasów tłuszczowych. Te kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za tworzenie w skórze bariery chroniącej i blokującej wilgoć.
Stwierdzono również, że ziarna kakaowe zawierają przeciwutleniacze flawonoidowe i polifenol, które mogą poprawić odporność, zmniejszyć stan zapalny i poprawić zdrowie serca.
Ponadto masło kakaowe jest również bogate w fitochemikalia, które są naturalnymi związkami roślinnymi. Mogą one poprawić przepływ krwi w skórze, a także mogą potencjalnie spowolnić starzenie się skóry, chroniąc ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.
Korzyści z masła kakaowego
# 1 nawilżanie skóry
Masło kakaowe nawilża skórę ze względu na obecność naturalnych przeciwutleniaczy. Ze względu na stan tłuszczowy skóra łatwo ją wchłania i może pozostawać włączona przez wiele godzin, blokując wilgoć.
Jednak masło kakaowe może się zestalić w zależności od temperatury pokojowej. Dodanie odrobiny gorącej wody może ją stopić i sprawić, że będzie lepiej się nakładać i rozprowadzać na skórze.
# 2 Spierzchnięte usta
Balsamy do ust mogą być dość drogie, a ponieważ nasze usta nie mogą się nawilżać, czasami mogą stać się suche, a nawet pękać. Tak więc dobrą alternatywą dla balsamu do ust dla nawilżenia i miękkości naszych ust jest masło kakaowe.
Masło kakaowe można stopić i zastosować jako balsam do ust. Dodanie kilku olejków, takich jak wanilia lub mięta pieprzowa, również nie zaszkodzi, aby uczynić je aromatycznym i pachnącym.
Ma właściwości zmiękczające, które blokują usta przed gorącymi lub zimnymi temperaturami, które mogą powodować ich wysychanie i pękanie.
# 3 Anti-Aging
Produkt jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak kwas stearynowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy, które zapewniają skórze warstwę ochronną przed wolnymi rodnikami i stresorami. Ponadto badania wykazały również, że polifenole z masy kakaowej mogą łagodzić skórę cierpiącą na wysypkę i eliminować oznaki starzenia.
Dalsze badania wykazały również, że polifenol złożony poprawia koloryt skóry, jej elastyczność, nawilżenie i produkcję kolagenu. Wspaniałą cechą masła kakaowego jest to, że jest ono również organiczne, w przeciwieństwie do innych produktów kosmetycznych, które mogą zawierać składniki, które mogą podrażniać skórę.
# 4 Warunki skórne
Masło kakaowe można również nakładać na spaloną skórę. Może również złagodzić inne infekcje skóry, takie jak wyprysk lub wysypka.
# 5 Zdrowe serce
W przeciwieństwie do przekonania, że wszystkie tłuszcze są niebezpieczne dla serca, masło kakaowe wykazuje korzyści dla zdrowia serca. Stwierdzono, że jego polifenolowe składniki pomagają obniżyć markery zapalne, które twardnieją tętnice.
Podsumowując, masło kakaowe jest rzeczywiście uniwersalnym składnikiem. Jednak znalezienie masła kakaowego, które jest surowe, ekologiczne i niedrogie w tym samym czasie, może być trudne.