
Czy jesteś w stanie wyobrazić sobie życie bez tradycyjnej mąki? Z pewnością dla wielu osób jest to wizja niewyobrażalna.
Między innymi dlatego, że mąka pszenna w dalszym ciągu gości w znacznej części naszych domów. Stanowi ona jeden z podstawowych składników, znajdujących zastosowanie podczas przygotowywania pierogów, pizzy, wszelkiego rodzaju ciast, naleśników oraz wielu innych znanych i lubianych dań. Na szczęście świadomość ludzi nieustannie wzrasta, a co za tym idzie – coraz więcej osób jest zainteresowanych znalezieniem alternatywy dla tradycyjnej mąki, która będzie zdecydowanie zdrowszym, bogatym w witaminy rozwiązaniem.
Bezglutenowa alternatywa idealna do pieczenia oraz gotowania
Mąka konopna to produkt, który powinien zainteresować nie tylko osoby cierpiące na celiakię czy nietolerancję glutenu. Znajdzie ona zastosowanie między innymi w diecie wegetariańskiej, diecie paleo bądź diecie o niskiej zawartości węglowodanów. To alternatywa dla mąki pszennej, która z pewnością nie wpłynie negatywnie na konsystencję całego dania podczas gotowania czy pieczenia. Nadaje się do ciast, racuchów, muffinek, naleśników, a nawet chleba. Może służyć również jako panierka, zagęszczenie do sosów lub zup, a także pełen błonnika dodatek do zdrowych przekąsek oraz koktajli.
Charakterystyka mąki konopnej
Mąka konopna to fantastyczne źródło wielu witamin: A, B1, B2, B6, D, a także E – naturalnego przeciwutleniacza, chroniącego przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Ponadto jest produktem posiadającym duże ilości mikro- oraz makroelementów, takich jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, wapń, żelazo. To świetne źródło błonnika, który pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu, jak również cukru we krwi.
Mąka konopna jest również w stanie zapewnić długotrwałe uczucie sytości i usprawnić rytm wypróżnień. Skutecznie usuwa toksyny z organizmu, a także wykazuje pozytywne działanie w prewencji nowotworów przewodu pokarmowego (zwłaszcza jelita grubego). Posiada niski indeks glikemiczny, dlatego mąkę konopną chętnie wykorzystują w swoim menu osoby cierpiące na insulinooporność, cukrzycę czy otyłość.
Bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnej mąki jest źródłem wysokowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które zawiera aż osiemnaście aminokwasów (również niezbędne aminokwasy egzogenne). Odżywczy, sycący pokarm korzystnie wpływa na przyspieszenie metabolizmu, działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i zmniejsza ryzyko występowania nowotworu okrężnicy.
Wybór należy do Ciebie
Jak widać, mąkę pszenną można zastąpić o wiele zdrowszym produktem, pozytywnie wpływającym na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto poznać bliżej mąkę konopną, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród osób preferujących bezglutenowe, wegetariańskie czy niskowęglowodanowe rozwiązania. Dbanie o zdrowie najlepiej zacząć już od dzisiaj, sukcesywnie wprowadzając do kuchni zdrowsze alternatywy popularnych i często używanych podczas gotowania produktów.