
Czekoladowe brownie zna prawie każdy, ale jego alternatywna wersja, czyli blondie, nie jest już tak popularna. Smakuje równie wyśmienicie, a przy tym jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia skomplikowanych składników. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji skosztować takiego wypieku, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis na klasyczne blondie, ale w nieco urozmaiconej odsłonie.
Blondie – niezbędne składniki
Jasna wersja popularnego brownie to ciasto, które możesz przygotować zarówno na specjalne okazje, jak i słodki deser do popołudniowej kawy. Jest wilgotne, puszyste i nieco delikatniejsze od klasycznego brownie lub tortu czekoladowego z wiśniami. Najważniejszym elementem przepisu jest biała czekolada, która odpowiada za wyjątkowy smak. W naszej wersji użyliśmy jeszcze migdałów, które możesz zastąpić orzechami macadamia, pistacjami lub całkowicie z nich zrezygnować.
Lista składników:
- 150 g mąki tortowej,
- 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
- 150 g cukru,
- 120 g masła,
- 3 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 120 g płatków z migdałów.
Do zrealizowaniu przepisu będziesz też potrzebował miksera i tortownicy lub blachy. Zrobienie masy na ciasto nie zajmie Ci dużo czasu, dlatego już wcześniej możesz nastawić piekarnik. Ciasto z białą czekoladą piecze się przez ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.
Sposób przygotowania – krok po kroku
- Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do suchych składników wlej rozpuszczone masło z czekoladą i wbij jajka. Wszystko zmiksuj mikserem na średnich obrotach, żeby nie było grudek.
- Do tak przygotowanej masy dodaj lekko posiekane płatki migdałów i delikatnie wymieszaj łyżką, aby rozprowadzić je równomiernie po pozostałych składnikach.
- Przelej ciasto na blachę i wstaw do pieczenia.
Po wyjęciu blondie z piekarnika poczekaj aż nieco ostygnie zanim zaczniesz je kroić, żeby nie straciło swojej formy. Po tym ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!