
- 400 g mąki
- 200 g masła, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 800 g śliwek
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki brązowego cukru
Ciasto ze śliwkami przepis
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia, całość mieszamy. Dodajemy masło i za pomocą palców wcieramy masło w mąkę, tak aby masa zaczęła przypominać grubo startą bułkę. Staramy się robić to szybko aby masło się nie rozgrzało. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy, do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki, a pozostałą część do zamrażalnika.
Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem). Blachę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno formy. Wierzch ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, na których układamy przekrojone na pół śliwki. Całość posypujemy brązowym cukrem.
Wyciągamy z zamrażalka resztę ciasta i trzemy je na tarce o grubych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 – 60 minut aż ciasto stanie się złote. Serwujemy posypane cukrem pudrem.