• 400 g mąki
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 800 g śliwek
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki brązowego cukru

Ciasto ze śliwkami przepis

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia, całość mieszamy. Dodajemy masło i za pomocą palców wcieramy masło w mąkę, tak aby masa zaczęła przypominać grubo startą bułkę. Staramy się robić to szybko aby masło się nie rozgrzało. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy, do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki, a pozostałą część do zamrażalnika.

Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem). Blachę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno formy. Wierzch ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, na których układamy przekrojone na pół śliwki. Całość posypujemy brązowym cukrem.

Wyciągamy z zamrażalka resztę ciasta i trzemy je na tarce o grubych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 – 60 minut aż ciasto stanie się złote. Serwujemy posypane cukrem pudrem.