• 2 jajka, roztrzepane
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 50 g ziaren maku
  • bita śmietana i syrop klonowy do serwowania (opcjonalnie)

Cytrynowe muffiny przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Formę do muffinów wykładamy papierkami. W dużej misce mieszamy dokładnie jaka, olej, cukier i mleko. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy skórkę z cytryny i ziarna maku. Wszystko razem mieszamy, gotową masę przekładamy łyżką do przygotowanej wcześnie formy. Pieczemy 25-30 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i zbrązowią się. Serwujemy z bitą śmietaną i odrobiną syropu klonowego.