
- 2 jajka, roztrzepane
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 300 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- starta skórka z 2 cytryn
- 50 g ziaren maku
- bita śmietana i syrop klonowy do serwowania (opcjonalnie)
Cytrynowe muffiny przepis
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Formę do muffinów wykładamy papierkami. W dużej misce mieszamy dokładnie jaka, olej, cukier i mleko. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy skórkę z cytryny i ziarna maku. Wszystko razem mieszamy, gotową masę przekładamy łyżką do przygotowanej wcześnie formy. Pieczemy 25-30 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i zbrązowią się. Serwujemy z bitą śmietaną i odrobiną syropu klonowego.