• 1 mała główka czerwonej kapusty, umyta i cienko pokrojona (ok. 600 g)
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Czerwona kapusta w czerwonym winie przepis

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy przez 5 – 6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zacznie się karmelizować.

Dodajemy pokrojoną kapustę i podsmażamy przez następne 6 – 8 minut, do momentu, kiedy kapusta zacznie mięknąć.

Dolewamy wino, bulion, ocet balsamiczny, wsypujemy goździki i cukier, zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy i dusimy przez 10 minut.

Dodajemy żurawinę, ponownie przykrywamy i gotujemy przez następne 10 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Serwujemy gorącą, jako dodatek do dań głównych.