Wzdęcia, czyli uczucie rozpierania, pełności i bulgotanie w żołądku może towarzyszyć po zjedzeniu niektórych ciężkostrawnych produktów lub potraw. Jeżeli dolegliwości zdarzają się rzadko, najczęściej wystarczy wykorzystać kilka domowych sposobów, zmienić sposób odżywiania i przygotowywania dań.

Które produkty zazwyczaj powodują wzdęcia?

Oczywiste jest to, że dania tłuste, smażone, a także słodycze są wzdymające, ponieważ sprzyjają powstawaniu dwutlenku węgla, który boleśnie rozdyma jelita. Wzdęcia mogą pojawiać się także po wypiciu słodkiego mleka, wtedy, jeżeli mamy do czynienia z niedoborem enzymu laktazy, potrzebnego do trawienia cukru mlecznego. Oprócz tego dolegliwości żołądkowe często pojawiają się po niektórych warzywach- są nimi: fasola, kapusta, otręby, cebula, kalafior, suszone śliwki, brukselka, brokuł oraz jajka. Jeżeli wzdęcia są częstą dolegliwością lepiej unikać spożywania tych produktów. Przygotowując potrawy z wymienionych warzyw, zaleca się używanie ziół takich jak: rozmaryn, mięta, szałwia, bazylia, koperek, czy estragon. Przydatną przyprawą jest także kminek, który powinno dodawać się do wszystkich warzyw kapustnych.

Co na wzdęcia po obfitym posiłku?

Po zjedzeniu obfitego posiłku, bogatego w tłuszcze oraz inne wzdymające produkty, warto w pierwszej kolejności pójść na spacer. Aktywność fizyczna korzystnie wpływa na przemianę materii i przyspiesza pasaż jelitowy. Dzięki temu można zapobiec nie tylko wzdęciom, ale i zaparciom, bo zaleganie resztek pokarmowych w jelicie grubym sprzyja ich fermentacji i tworzeniu się rozsadzających brzuch gazów. Poza tym ruch ułatwia „odpowietrzenie” jelit, co przynosi ulgę. Półgodzinny spacer po obfitym posiłku może zatem być najlepszym remedium na wzdęcia.

Co na wzdęcia może jeszcze pomóc? Z pewnością warto sięgać po ziołowe herbatki, mające działanie wiatropędne np. napar z kopru włoskiego, mięty pieprzowej, a także napar z bazylii. Żucie plasterków imbiru lub listków mięty także może złagodzić wzdęcia. Można również zaparzyć herbatkę ze startego kawałka imbiru i łyżeczki miodu, ponieważ także może zapobiec wzdęciom po zjedzeniu obfitego posiłku. Gdy domowe sposoby na wzdęcia nie pomagają, najlepiej sięgnąć po środki łagodzące wzdęcia z apteki.

Co na wzdęcia, gdy uporczywie powracają?

W pierwszej kolejności trzeba przyjrzeć się swojej diecie i sposobie przygotowywania posiłków. Być może zbyt często na stole pojawiają się potrawy ciężkostrawne np. tłuste, smażone mięsa lub bigos, czy inne kapustne warzywa. Lepiej unikać tego typu potraw, jednak można spróbować zacząć przygotowywać je w inny sposób. Zamiast jeść surowe warzywa, lepiej ugotować ja na parze, a przed gotowaniem wymoczyć je w wodzie, najlepiej przez całą noc. Aby dania były lekkostrawne, lepiej używać suszonych ziół, zamiast pieprzu i innych sproszkowanych przypraw. Poza tym zaleca się unikać produktów bogatych w węglowodany, sztuczne cukry, w tym napojów gazowanych oraz gum do żucia.