Jak zmniejszyć cholesterol? – to pytanie zadaje sobie bardzo wiele osób. Rozwiązanie tego problemu to nic innego jak sięganie po właściwe produkty i rezygnacja z pożywienia, które wpływa negatywnie na stan zdrowia. Co powinno znaleźć się w diecie przede wszystkim?

Kluczowe zasady w diecie na obniżenie poziomu cholesterolu

Zmniejszenie poziomu cholesterolu to zadanie bardzo istotne dla wszystkich osób, które pragną poprawić stan zdrowia i jednocześnie nie chcą codziennie przyjmować leków. W ich przypadku dieta okaże się najbardziej skuteczna. Jak zmniejszyć cholesterol? Przede wszystkim opracować dietę w której nie występują przetworzone produkty. Menu powinno opierać się na naturalnych składnikach oraz posiłkach przygotowanych w zaciszu własnego domu, a więc od podstaw. Oprócz tego należy wspomnieć o niezwykle ważnej roli jaką odgrywa błonnik pokarmowy. Organizm bardzo go potrzebuje, a dostarcza się go przede wszystkim razem z warzywami, owocami w których występują spore ilości pektyny, a także pełnoziarnistymi przetworami owsianymi. Doskonale sprawdza się również babka płesznika oraz siemię lniane, które powinny wzbogacić każdy posiłek. Kiedy każdy posiłek opiera się na warzywach, stan zdrowia powinien poprawić się w mgnieniu oka. Dania gotowe powinny na zawsze zniknąć z lodówki. Oprócz tego nie należy jeść słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz przetworów mięsnych. Nie warto marnować zdrowia na napoje oraz soki. Pod żadnym pozorem nie można spożywać margaryny oraz produkty w których znajdują się tłuszcze trans. Z kolei bardzo mile widziane są produkty sojowe oraz tłuste ryby morskie.

Jak obniżyć cholesterol?

Aby skutecznie obniżyć cholesterol należy przede wszystkim spożywać produkty zawierające znaczne ilości błonnika pokarmowego, steroli, stanoli roślinnych, kwasów tłuszczowych omega-3, a do tego nie może zabraknąć produktów sojowych.

Błonnik pokarmowy sprawia, że poziom cholesterolu we krwi obniża się. Zostało to potwierdzone w badaniach naukowych, które przeprowadzono na babce płesznika, płatkach owsianych, gumie guar oraz pektynie. Przypuszczalnie błonnik jest tak atrakcyjny ze względu na wiązanie cholesterolu oraz kwasów żółciowych, dzięki czemu zmniejsza się ich wchłanianie w jelitach, a wydalanie zwiększa się. Kiedy w diecie występują spore ilości błonnika, poziom cholesterolu obniża się nawet o 18%. Jednakże w większości przypadków jest to 10%.

Sterole i stanole roślinne znajdują się w kukurydzy, soi oraz słoneczniku. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi za sprawą jego wchłaniania w jelitach. Cholesterol obniża się o 10 do maksymalnie 14%, kiedy codziennie spożywa się od 2 do 4 gram steroli oraz stanoli.

Produkty sojowe obniżają cholesterol we krwi ze względu na występowanie fito estrogenów.