• 2 polędwiczki z dorsza (filety)
  • 400 g krojonych pomidorów (1 puszka)
  • 1 czerwona papryka romano, pokrojona w drobną kostkę
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
  • 2 – 3 liście laurowe
  • 2 – 3 czarne suszone oliwki, przekrojone na pół
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • sól morska i biały pieprz
  • brokuły i ryż basmati do serwowania

Dorsz w pomidorach przepis

Oliwę rozgrzewamy w dużej głębokiej patelni, dodajemy czosnek i gotujemy aż zmięknie.

Dodajemy paprykę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając, tak aby czosnek się nie zrumienił.

Dolewamy wino i bulion, dodajemy pomidory, liście laurowe i szafran, mieszamy i gotujemy do zredukowania sosu, przez około 10 minut.

Kosztujemy, doprawiamy solą i odrobiną białego pieprzu.

Zmniejszamy ogień, kładziemy polędwiczki z dorsza na sosie, przykrywamy i dusimy 8 – 10 minut, aż dorsz się ugotuje.

Sos rozdzielamy pomiędzy dwa głębokie talerze, następnie układamy dorsza i dekorujemy suszonymi oliwkami.

Serwujemy z gotowanymi na parze brokułami i ryżem basmati.