
- 2 polędwiczki z dorsza (filety)
- 400 g krojonych pomidorów (1 puszka)
- 1 czerwona papryka romano, pokrojona w drobną kostkę
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
- 2 – 3 liście laurowe
- 2 – 3 czarne suszone oliwki, przekrojone na pół
- szczypta nitek szafranu
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- sól morska i biały pieprz
- brokuły i ryż basmati do serwowania
Dorsz w pomidorach przepis
Oliwę rozgrzewamy w dużej głębokiej patelni, dodajemy czosnek i gotujemy aż zmięknie.
Dodajemy paprykę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając, tak aby czosnek się nie zrumienił.
Dolewamy wino i bulion, dodajemy pomidory, liście laurowe i szafran, mieszamy i gotujemy do zredukowania sosu, przez około 10 minut.
Kosztujemy, doprawiamy solą i odrobiną białego pieprzu.
Zmniejszamy ogień, kładziemy polędwiczki z dorsza na sosie, przykrywamy i dusimy 8 – 10 minut, aż dorsz się ugotuje.
Sos rozdzielamy pomiędzy dwa głębokie talerze, następnie układamy dorsza i dekorujemy suszonymi oliwkami.
Serwujemy z gotowanymi na parze brokułami i ryżem basmati.