• 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • 300 g kaszy bulgur, ugotowanej
  • 1 łyżka masła
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sos pomidorowy
  • 400 g passaty
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 małe czerwone chilli, średnio ostre, cienko pokrojone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Gołąbki wegetariańskie przepis

Sos pomidorowy
  • W średnim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chilli, podsmażamy przez 2 minuty, mieszając.
  • Wlewamy passatę i doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Nadzienie do gołąbków
  • Pieczarki i cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2 – 3 minuty do zeszklenia cebuli.
  • Dodajemy cukinię i pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez 10 – 15, aż cała woda, którą puszczą warzywa, odparuje.
  • Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy ugotowany bulgur, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Gołąbki
  • Z kapusty wycinamy głąb i oddzielamy liście, dokładnie je myjemy i osuszamy.
  • W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy przygotowane liście i gotujemy je przez 4 – 5 minut, aż zmiękną.
  • Wyciągamy i osuszamy, wybieramy 8 – 9 liści do faszerowania.
  • Na każdy z liści kładziemy 1 – 2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia) i następnie rolujemy, wciskając wystające boki liścia do środka.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
  • Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, których nie użyliśmy do przygotowania gołąbków, następnie na nich układamy zrolowane gołąbki.
  • Całość zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki były nim przykryte.
  • Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 40 – 45 minut, aż kapusta będzie miękka.
  • Serwujemy z gorącym, przygotowanym wcześniej, sosem pomidorowym.