
- 1 główka kapusty włoskiej
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
- 300 g kaszy bulgur, ugotowanej
- 1 łyżka masła
- 600 ml bulionu warzywnego
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sos pomidorowy
- 400 g passaty
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 małe czerwone chilli, średnio ostre, cienko pokrojone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Gołąbki wegetariańskie przepis
Sos pomidorowy
- W średnim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chilli, podsmażamy przez 2 minuty, mieszając.
- Wlewamy passatę i doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Nadzienie do gołąbków
- Pieczarki i cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2 – 3 minuty do zeszklenia cebuli.
- Dodajemy cukinię i pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez 10 – 15, aż cała woda, którą puszczą warzywa, odparuje.
- Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy ugotowany bulgur, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Gołąbki
- Z kapusty wycinamy głąb i oddzielamy liście, dokładnie je myjemy i osuszamy.
- W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy przygotowane liście i gotujemy je przez 4 – 5 minut, aż zmiękną.
- Wyciągamy i osuszamy, wybieramy 8 – 9 liści do faszerowania.
- Na każdy z liści kładziemy 1 – 2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia) i następnie rolujemy, wciskając wystające boki liścia do środka.
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
- Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, których nie użyliśmy do przygotowania gołąbków, następnie na nich układamy zrolowane gołąbki.
- Całość zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki były nim przykryte.
- Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 40 – 45 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Serwujemy z gorącym, przygotowanym wcześniej, sosem pomidorowym.