• 2 duże filety z polędwicy z dorsza
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki
  • 1 duża cebula, posiekana w grubą kostkę
  • 400 g młodych ziemniaków, umytych i przekrojonych na pół
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 świeże liście laurowe
  • biały pieprz
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • żytnie pieczywo

Grecka zupa rybna przepis

W średnim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy, cebulę, seler naciowy i czosnek, podsmażamy przez 3 – 4 minuty. Dodajemy ziemniaki, liście laurowe, pomidory, marchew całość zalewamy bulionem i winem, tak aby warzywa były przykryte. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 – 25 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Do garnka wkładamy filety z dorsza, przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut aż ryba będzie ugotowana. Serwujemy posypane zieloną pietruszką i koperkiem z chrupiącym, ciemnym pieczywem.