pieczony indyk

Święto Dziękczynienia to tak naprawdę jedyne dwa razy w roku, kiedy wielu z Amerykanów próbuje ugotować pieczonego indyka, więc trudno się dziwić, że dla niektórych zadanie to jest trochę zniechęcające. Poza tym jest o wiele większy niż kurczak, a wciśnięcie ogromnego ptaka do piekarnika może być wystarczająco trudne! Postępuj zgodnie z naszym prostym przewodnikiem po czasach gotowania i naszymi prostymi, ale skutecznymi wskazówkami, a nauczymy Cię, jak ugotować idealnego indyka w samą porę na Boże Narodzenie. Jeśli chodzi o resztki, mamy wszystkie najlepsze przepisy na drugi dzień świąt, aby je wykorzystać. Jeśli cały indyk to trochę więcej, niż się spodziewałeś, mamy zamiast tego przepis na mniejszą koronę z indyka .

Składniki

  • 1 indyk z brązu z wolnego wybiegu (patrz tabela gotowania poniżej)
  • 1 cytryna, przekrojona na pół
  • 1 mała cebula, obrana
  • Masło zmiękczone
  • 10-12 plastrów nie wędzonego chudego boczku

Jak długo gotować indyka?

Waga, czas pieczenia, czas odpoczynku, porcje.

  • 3 kg, 1¾ – 2 godziny, do 60 minut, 4-6
  • 4 kg, 2 – 2¼ godziny, do 60 minut, 6
  • 5 kg, 2¼ – 2½ godziny, do 60 minut, 8
  • 6 kg, 2½ – 2¾ godz., Do 60 min, 8
  • 7 kg, 2¾ -3 godziny, do 60 minut, 8-10
  • 9 kg, 3½ – 4 godziny, do 60 minut, 10-14
  • 11 kg, 4½ godz., Do 60 min, 12-16