
Meksyk ma bogatą kulturę i historię. Meksykańska kuchnia natomiast podbiła serca wielu Europejczyków. Dania, pochodzące z tego kraju, są nieco pikantne w smaku, a także cechują się bogactwem wyrazistych aromatów, smaków, kolorów (wiele zależy od używanych przypraw, np. pikantnej i słodkiej papryki). Jakie są najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej?
Cechy charakterystyczne meksykańskiej kuchni
Kuchnia meksykańska, jak była mowa wcześniej, cechuje się wyrazistymi nieco pikantnym smakiem. Warto nadmienić, że 2010 roku została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Najpopularniejszymi składnikami, bez których nie obejdziemy się w kuchni Meksyku, jest czerwona fasola, limonka, chili, kukurydza, awokado, ostra salsa pomidorowa, kakao, a także papryki słodkie i ostre.
Kuchnia meksykańska bywa inna w różnych zakątkach Meksyku. Przykładowo w północnej części tego kraju można spotkać się z prostymi i raczej delikatnymi daniami, w których wykorzystuje się produkty mleczne. Najostrzejsze i zarazem najpopularniejsze potrawy pochodzą z centralnego Meksyku. Tutejsza zróżnicowana kuchnia obejmuje owoce morza, różne rodzaje mięsa, warzyw i owoców. Na południu Meksyku natomiast wykorzystuje się ryby i inne, dość nietypowe składniki, np. owady (mrówki, pająki). Ta kuchnia może być obrzydzająca dla niektórych, np. osób z arachnofobią.
Najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej
Jedną ze sztandarowych potraw kuchni meksykańskiej jest chili con carne, czyli jednogarnkowe, dość ostre danie. Przygotowuje się je z papryki chili (to ona wpływa najbardziej na wyrazisty smak), czosnku, pomidorów i wołowiny. Czasem dodaje się też kukurydzę i czerwoną fasolę. Chili con carne pojawia się często w meksykańskich restauracjach. Przykładem takiego miejsca jest Słony Spichlerz, gastronomiczne miejsce w Gdańsku z różnymi, tematycznymi knajpami, np. meksykańską MEXEAT.
Warto wspomnieć także o quesadilli (kukurydzianej tortilli, wypełnionej roztopionym serem z przyprawami), burrito i taco. Istnieje kilka odmian quesadilli, np. quesadilla con pollo (z kurczakiem) i quesadilla frita (przywodzi na myśl duże pierogi, wypełnione serem i smażone na głębokim tłuszczu). Do owej potrawy podaje się zwykle guacamole (charakterystyczną pastę z awokado, z dodatkiem soli i soku z limonki), a także śmietanę.
Taco jest typową meksykańską przekąską. To prosty placek z mąki kukurydzianej, nadziewany różnymi składnikami. Burrito przypomina taco, jednak wykorzystuje się do niego grillowaną, pszenną tortillę. Jako farsz do burrito posłuży zwykle fasola, mięso i ryż.