Metoda obróbki kawy jest sposobem, w jakim wydobywa się pestki wiśni kawowca z owocu, który ją okrywa. Czynnik ten ma ogromny wpływ na ostateczny smak uzyskanego naparu, dlatego warto zapoznać się z dostępnymi metodami i ich cechami charakterystycznymi.

Washed

Washed to tzw. mokra metoda obróbki kawy. Zebrane wiśnie trafiają do specjalnej maszyny, w której kawa jest pozbawiana zewnętrznej części owocu – skórki. Następnie wiśnie płyną z wodą w specjalnych kanałach. Są myte i pozbawiane części miąższu. Jest to również etap, który pozwala wyłowić wysuszone czy też zepsute wiśnie. Unoszą się bowiem na powierzchni.

Po umyciu, owoce wpadają do bębna. Jest on po części zanurzony w wodzie. Dzięki temu, że się obraca, owoce znajdujące się wewnątrz ocierają się o niego. Bęben pozbywa się tutaj resztek miąższu z ziaren, pełni funkcję podobną do tarki. Obrana kawa trafia następnie do zbiornika fermentacyjnego i moczy się przez mniej więcej dobę. Proces ten umożliwia całkowite pozbycie się resztek miąższu. Obrobiona kawa trafia do suszenia, np. na stół lub patia na wolnym powietrzu, w nasłonecznionym miejscu. Sposób suszenia jest jednak w dużej mierze uzależniony od konkretnego regionu. Ziarna uzyskane podczas tej obróbki posiadają delikatny smak o intensywnej kwasowości.

Pulped-natural

Metoda pulped-natural to coś pomiędzy obróbką suchą a mokrą. Łączy w sobie charakterystyczne cechy dla obydwu metod. To kompromis, który skradł serca wielu miłośników kawy. W zależności od konkretnego regionu, może się nieco różnić. Najczęściej rozpoczyna się od mechanicznego usunięcia miąższu. Następnie ziarna trafiają do suszarek lub na słoneczne tarasy do wyschnięcia. Posiadają resztki miąższu, dzięki czemu zachowana jest słodycz, jak ma to miejsce w przypadku naturalnej obróbki. Jednocześnie, dzięki jego niewielkiej zawartości – ryzyko nadmiernej fermentacji zostaje zminimalizowane.

Dobrze wypalona kawa obrobiona metodą pulped-natural, łączy ze sobą cechy charakterystyczne dla obróbki suchej i mokrej. To ciekawe urozmaicenie i alternatywa dla wcześniej wymienionych, klasycznych metod.

Natural

Natural to sucha obróbka, w której woda nie bierze udziału. Bezpośrednio po zebraniu, wiśnie trafiają na specjalne patia, łoża bądź stoły. Następnie w pełnym słońcu, przez około miesiąc czekają na osiągnięcie odpowiedniej wilgotności. Kiedy osiągną odpowiedni stan, wysuszone wiśnie są mechanicznie lub ręcznie oddzielane od pestek.

Metoda ta posiada istotną zaletę. Takie działanie sprawia, że związki chemiczne zawarte w wiśni przenikają do ziarna i zwiększają odczucie słodyczy. Kawy z suchej obróbki posiadają intensywny, słodki, nierzadko również ciężki smak. Same ziarna uzyskane podczas tej metody obróbki są gładkie, matowe i jednolite.

Ostatecznie kawa trafia do naszych domów, w których przygotowywana jest na różne sposoby. Niektórzy użytkują ekspres kapsułkowy, a jeszcze inni parzą kawę przy pomocy zaparzacza. Warto pamiętać, że metoda przygotowania także wpływa na ostateczny smak naparu.