
Gdy zastanawiasz się jakie wino do krewetek pasuje najlepiej pamiętaj, że generalnie wino zawsze cudownie towarzyszy owocom morza. Sauvignon Blanc, Viogner, Vinho Verde, Riesling czy Verdicchio to świetni towarzysze dań krewetkami. Polecamy mocno kwasowe, cytrynowe wino lub może musujące.
Niby prosta rzecz krewetki ale gdy przychodzi do zakupów nie jest już tak różowo (czasami jest biało :). Poniżej znajdziecie kilka wskazówek jak wybierać i jak kupować krewetki by Wasze dania pięknie komponowały się z wybranym winem.
Jakie krewetki kupować?
Pierwsze pytanie na które powinieneś sobie odpowiedzieć to – jakie krewetki mrożone kupować?
Najsmaczniejsze są surowe krewetki kupowane nieobrane. Ale jakie mrożone krewetki wybrać? Bywają różnych gatunków, mają różne pochodzenie i pochodzą z różnych procesów produkcji. Oto kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć mając w planach najlepszy przepis na krewetki!
Kolor krewetek. Są różne. Przyjęło się że surowe krewetki są szare (vannamei są). Ale mogą też być czerwone, zielonkawe, różowe. Krewetki mrożone sprzedawane nieobrane prawie zawsze będą to krewetki surowe. Po obróbce termicznej zawsze będą różowe, pomarańczowe lub czerwone.
Rozmiar krewetek. W przypadku krewetek nieobranych rozmiar definiuje się jako ilość krewetek przypadających na kilogram. 20/30 oznacza iż kilogram składa się z 20 do 30 krewetek. Im większa liczba tym mniejsze krewetki. Uwaga. Chcąc kupić krewetki z dużymi głowami, jak czerwona argentyńska, pamiętać trzeba że głowa stanowi sporą część wagi krewetki. Po obraniu może się okazać, że rozmiar 20/30 gatunku z dużą głową odpowiada rozmiarowi 40/60 z normalnej wielości głową.
Smak krewetek. Krewetki różnią się smakiem i fakturą mięsa. Niektóre są wręcz słodkawe i mają maślaną fakturę, rozpadają się w zębach. Vannamei to smak który bez problemu rozpoznacie najczęściej występujące krewetki. Indicus z kolei to gatunek o najintensywniejszym smaku