
Zarówno kaszki mleczne, jak i bezmleczne goszczą w diecie niemowlaka, ponieważ są wartościowym posiłkiem. Przed zakupem kaszek, trzeba podjąć decyzję, czy jako pierwsza będzie to kaszka ryżowa, zbożowa, mleczna, czy bezmleczna. Czym różnią się kaszki i jak podjąć właściwą decyzję?
Kaszka ryżowa lub pszenna jako sposób wprowadzania do diety zbóż.
Produkty zbożowe są bardzo ważne w diecie niemowlaka- są źródłem węglowodanów, które są świetnym paliwem dla mózgu i komórek rozwijającego się organizmu dziecka. Aby wprowadzić dziecku do diety zboża, najczęściej sięgamy po kaszki bezglutenowe lub glutenowe. Najczęściej rozpoczynamy od dodania bezglutenowej kaszki lub kleiku do mleka, dzięki czemu zwiększa się kaloryczność posiłku i zapewnione jest dłuższe uczucie sytości. Kaszka ryżowa jest dobrym wyborem, aby zacząć wprowadzać zboża do diety niemowlaka. Natomiast gluten można wprowadzić za pomocą kaszki wielozbożowej lub kaszy manny, robiąc to stopniowo, między 6 a 12 miesiącem życia dziecka.
Kaszki mleczne i kaszki bezmleczne – które wybrać?
Mleko jest podstawą żywienia niemowlaka, aż do ukończenia 1 roku życia, więc nie ma przeciwwskazań, by podawać dziecku kaszki mleczne. Kaszki mleczne mają w swoim składzie dodatek mleka modyfikowanego i powinny być przygotowywane na ciepłej wodzie dobrej jakości, czyli wodzie niskozmineralizowanej lub źródlanej. Jednak można również postawić na kaszki bezmleczne, które powinny być przygotowywane na mleku mamy bądź mieszance modyfikowanej, którą akceptuje dziecko. Mleko krowie nie powinno być podstawą do przygotowywania kaszek. Skład mleka krowiego nie jest bowiem dostosowany do potrzeb niemowlęcia i przed ukończeniem 12 miesiąca życia nie jest zalecane w codziennej diecie dziecka.
Kaszki dla alergików – Kaszki bezmleczne jako alternatywa dla niemowląt z alergią lub nietolerancją pokarmową.
Dzieci, których dotyczy alergia na białko mleka krowiego lub nietolerancja laktozy, mogą spożywać kaszki bezmleczne, przygotowywane na mleku mamy lub mleku specjalnym, skierowanym wyłącznie dla alergików. Kaszka ryżowa, bezmleczna jest doskonałym sposobem na wprowadzenie dziecku do diety zboża, w przypadku, gdy dziecko cierpi jednocześnie na nietolerancję glutenu oraz laktozy. Kaszki bezmleczne smakowo nie różnią się zbyt dużo od kaszek mlecznych, więc z powodzeniem można je podawać zamiennie, nawet gdy dziecko nie jest na nic uczulone. Kupując kaszki, trzeba jednak czytać ich skład i pilnować, by nie zawierały cukru, sztucznych aromatów, czy niezdrowych tłuszczy np. oleju palmowego. Przeglądając etykiety na kaszkach, zdecydowanie łatwiej jest znaleźć kaszkę bezmleczną, która zadowoli swoim składem.