korkowe-kelner

Nie wszędzie się z tym spotkacie. W wielu restauracjach w kraju cena wina podana w karcie zawiera wszystko koszt wina i obsługi. Ale najczęściej w winebarach czy winotekach może pojawić się opłata korkowa tzw. korkowe doliczane do ceny półkowej wina. Korkowe to nic innego jak opłata za otwarcie wina i obsługę.

Jak duże jest korkowe?

Bywa różnie. Są miejsca gdzie w ogóle się go nie dolicza cena półkowa to cena wina w restauracji. Tak jest na przykład w Cultura y Vino (Warszawa, Ogrodowa), gdzie najtańsze butelki można wziąć z półki za 21 PLN i spożyć na miejscu. W wielu winebarach korkowe wynosi od 10-20 PLN. Ale są też miejsca gdzie korkowe wynosi 25PLN czyli mniej więcej tyle co najtańsze wino w tym lokalu. Opłata korkowa może być także wyrażona procentowo 10,20 czy 30% (tyle jest u Mielżyńskiego w Warszawie, Burakowska).

Korkowe to zachęta by kupić wino do domu

Z punktu widzenia handlowego takie korkowe zachęca do wzięcia butelki z półki (bo jest sporo tańsza), także do domu, ale z drugiej strony Klient najpierw widzi miłą cenę (np 29 PLN) a potem dopiero (najczęściej nie jest to nigdzie napisane) dowiaduje się, że musi do tego interesu dołożyć jeszcze korkowe.

Często przy organizacji wesel spotkać się można z kwestią korkowego, aczkolwiek wtedy ma to ograniczone uzasadnienie, gdyż najczęściej obsługi na weselu pod kątem wina nie ma żadnej.