
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 8 wąskich plastrów boczku (chudego)
- 2 łyżki suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy
- 1 cukinia, pokrojona na 1 cm krążki
- 1 papryka romano, przekrojona na pół i pocięta w paski
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 200 g zielonej fasolki (pokrojona na pół)
- 1 łyżka oliwy oliwek do smażenia
- krążki ziemniaków
Kurczak zawijany w boczku z suszonymi pomidorami przepis
Kurczak
- W każdej z piersi z kurczaka wycinamy z boku kieszonkę, którą wypełniamy suszonymi pomidorami.
- Zawijamy każdą z piersi w boczek, tak aby końcówki boczku znalazły się pod kurczakiem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
- Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut aż bekon stanie się złoty i chrupiący.
Warzywa
- Fasolkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą z odrobiną soli, doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy), odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cukinię, paprykę, fasolkę i świeży tymianek. Smażymy ciągle mieszając przez 6-7 minut.
- Serwujemy z krążkami ziemniaków.