• 2 średnie piersi z kurczaka
  • 8 wąskich plastrów boczku (chudego)
  • 2 łyżki suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy
  • 1 cukinia, pokrojona na 1 cm krążki
  • 1 papryka romano, przekrojona na pół i pocięta w paski
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 200 g zielonej fasolki (pokrojona na pół)
  • 1 łyżka oliwy oliwek do smażenia
  • krążki ziemniaków

Kurczak zawijany w boczku z suszonymi pomidorami przepis

Kurczak

  • W każdej z piersi z kurczaka wycinamy z boku kieszonkę, którą wypełniamy suszonymi pomidorami.
  • Zawijamy każdą z piersi w boczek, tak aby końcówki boczku znalazły się pod kurczakiem.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut aż bekon stanie się złoty i chrupiący.

Warzywa

  • Fasolkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą z odrobiną soli, doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy), odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cukinię, paprykę, fasolkę i świeży tymianek. Smażymy ciągle mieszając przez 6-7 minut.
  • Serwujemy z krążkami ziemniaków.