
Przepis na zupę jest pełen minerałów i żelaza, nie wspominając o wielu smakach. Czosnek i dobry bulion nadają szpinakowi nowy wymiar, a ziemniaki sprawiają, że jest on bardziej sycący, niż można sobie wyobrazić. To świetna zupa, którą można przygotować i podgrzać, gdy pracujesz w domu. Po prostu dodaj kawałek masła bagietki z boku i gotowe.
Przepis na zupę szpinakową – Składniki
- 20g masła
- 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w 1cm kostkę
- 1,25 litra bulionu drobiowego
- 300g młodego szpinaku
- gałka muszkatołowa
- Sok z ½ cytryny
- 4 łyżki śmietany
Przepis na zupę szpinakową
- Rozgrzej masło w dużym rondlu na średnim ogniu i dodaj cebulę. Gotuj delikatnie przez 7-8 minut lub do miękkości (ale nie brązowej). Dodaj czosnek i kostki ziemniaczane i gotuj, mieszając, dodatkowe 2 minuty.
- Dodaj bulion, zwiększ ogień i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodaj liście szpinaku, ponownie zwiększ ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Zdjąć z ognia i trochę ostudzić. Zupę przecieraj partiami w blenderze lub ręcznym blenderem na gładką masę. Dopraw świeżo startą gałką muszkatołową.
- Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadź zupę z powrotem do gotowania na wolnym ogniu, a następnie dodaj śmietanę.
Wskazówka
Można to zrobić 48 godzin przed czasem. Nie dodawaj soku z cytryny ani śmietanki, dopóki zupa nie zostanie podgrzana.