
Naczynia kuchenne są wykonywane przeważnie ze stali. Inne materiały, takie jak miedź są raczej rzadko spotykane, a warto pamiętać, że ten materiał jest bardzo ceniony przez profesjonalistów doceniających jego właściwości. Sprawdź, czemu warto zwrócić uwagę na naczynia wykonane z miedzi.
Naczynia wykonane z miedzi – właściwości
Miedź zdecydowanie nie należy do materiałów kojarzonych z naczyniami kuchennymi. W wielu kręgach, zwłaszcza na dalekim wschodzie naczynia miedziane są doceniane dzięki właściwościom tego metalu. Miedź sama w sobie wykazuje działanie antybakteryjne, co pozwala uzdatnić wodę pitną. Woda przechowywana w naczyniach miedzianych staje się wolna nie tylko od bakterii, ale też wirusów, grzybów i innych drobnoustrojów niebezpiecznych dla ludzkiego organizmu. Osoby korzystające z wody z kranu także skorzystają na naczyniach miedzianych, bowiem pozwalają one zneutralizować zawarty w niej chlor, który odpowiada za nieprzyjemny posmak wody, a nawet dolegliwości żołądkowe po spożyciu.
Jak wykorzystać naczynia z miedzi?
Naczynia wykonane z miedzi można wykorzystywać tak samo, jak wszystkie inne. Trzeba jednak pamiętać, że jony miedzi przenikają do cieczy dopiero po kilku godzinach. Najlepiej jest odczekać kilkanaście godzin, gdyż wtedy osiągnie się wszystkie właściwości. Tak przetrzymywana woda pozwoli nie tylko zabić bakterie, ale także zoptymalizować działanie układu trawiennego i pozbyć się dolegliwości żołądkowych. Takie właściwości mają naczynia miedziane różnych rodzajów – dzbanki, kubki, garnki, a także rondle, czy patelnie,
Naczynia miedziane – jak poznać, czy są dobrej jakości?
Chcąc kupić naczynia miedziane, trzeba być jednak uważnym. Na rynku jest wiele tańszych produktów jedynie imitujących miedź. Niestety sama miedź jest stosunkowo drogim metalem, więc solidne naczynia wykonane z miedzi na pewno będą dużo droższe niż naczynia z innych metali. Różnica może być nawet kilkukrotna. Należy jednak pamiętać, że jeśli naczynia są tylko niewiele droższe, prawdopodobnie wykonano je z innego metalu lub jakiegoś stopu zawierającego miedź w niewielkiej ilości. Na cenę może wpływać też to, czy są zdobione. Często naczynia miedziane wykonywane są z bogatymi zdobieniami, co istotnie wpływa na ich walory estetyczne i równie dobrze mogą pełnić funkcję ozdób do kuchni. To, czy dane naczynie wykonano z miedzi, można sprawdzić po tym, jak szybko się nagrzewa od wlanej cieczy. Miedź ma to do siebie, że niezwykle szybko nabiera temperatury, a potem ją akumuluje.