
Ten prosty, zdrowy przepis na naleśniki bananowe można przygotować z dowolnym rodzajem mleka.
Składniki
- 1 średni, bardzo dojrzały banan
- 80g jagód
(jagody / maliny / jeżyny w dowolnej kombinacji) - 1 łyżka oleju kokosowego (stopionego) + wystarczająca ilość do natłuszczenia
- 130g mąki samorosnącej (bezglutenowe działa równie dobrze w razie potrzeby!)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1⁄2 łyżeczki pasty waniliowej)
- 100 ml mleka bezmlecznego
Naleśniki bananowe z jagodami
- W średniej wielkości misce zetrzyj banana, jagody, wanilię i olej kokosowy razem, aż będą się lejące i wolne od dużych grudek.
- Następnie dodaj mąkę, aż powstanie gęsta, ale równa masa.
- Na koniec wymieszaj mleko, aż będzie gładkie i odstaw na bok.
- Nasmaruj płytką, nieprzywierającą patelnię lub patelnię olejem kokosowym i umieść na umiarkowanym ogniu. Po 3-5 minutach dodaj chochlę ciasta (lub kilka, w zależności od wielkości patelni) na patelnię, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca, aby każda z nich lekko się rozszerzyła.
- Mieszanina powinna zacząć bulgotać po 1-2 minutach, a gdy bąbelki zaczną pojawiać się na środku naleśnika, użyj łopatki lub obracarki, aby ją odwrócić.
- Po ugotowaniu przez 1-2 minuty z każdej strony naleśniki powinny mieć złocistobrązowy kolor i urosnąć o około 1 cm.
- Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto, co powinno wystarczyć na około 10 średniej wielkości naleśników.
- Pyszny z aksamitnym jogurtem kokosowym i jagodami!