Ten prosty, zdrowy przepis na naleśniki bananowe można przygotować z dowolnym rodzajem mleka.

Składniki

  • 1 średni, bardzo dojrzały banan
  • 80g jagód
    (jagody / maliny / jeżyny w dowolnej kombinacji)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (stopionego) + wystarczająca ilość do natłuszczenia
  • 130g mąki samorosnącej (bezglutenowe działa równie dobrze w razie potrzeby!)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1⁄2 łyżeczki pasty waniliowej)
  • 100 ml mleka bezmlecznego

Naleśniki bananowe z jagodami

  1. W średniej wielkości misce zetrzyj banana, jagody, wanilię i olej kokosowy razem, aż będą się lejące i wolne od dużych grudek.
  2. Następnie dodaj mąkę, aż powstanie gęsta, ale równa masa.
  3. Na koniec wymieszaj mleko, aż będzie gładkie i odstaw na bok.
  4. Nasmaruj płytką, nieprzywierającą patelnię lub patelnię olejem kokosowym i umieść na umiarkowanym ogniu. Po 3-5 minutach dodaj chochlę ciasta (lub kilka, w zależności od wielkości patelni) na patelnię, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca, aby każda z nich lekko się rozszerzyła.
  5. Mieszanina powinna zacząć bulgotać po 1-2 minutach, a gdy bąbelki zaczną pojawiać się na środku naleśnika, użyj łopatki lub obracarki, aby ją odwrócić.
  6. Po ugotowaniu przez 1-2 minuty z każdej strony naleśniki powinny mieć złocistobrązowy kolor i urosnąć o około 1 cm.
  7. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto, co powinno wystarczyć na około 10 średniej wielkości naleśników.
  8. Pyszny z aksamitnym jogurtem kokosowym i jagodami!