Nietolerancja pokarmowa spotyka coraz większą ilość osób. To stan w którym ma miejsce niewłaściwa odpowiedź immunologiczna po zjedzeniu konkretnego produktu. Układ odpornościowy zaczyna wytwarzać przeciwciała, które odpowiadają za zwalczenie alergenu. Jak postępować w takiej sytuacji?

Nietolerancja pokarmowa – co to jest?

Nietolerancja pokarmowa objawia się w ciągu kilka godzin po spożyciu dane produktu i już na wstępie warto zaznaczyć, że nie należy jej mylić z alergią pokarmową. Nieprzyjemne objawy o których mowa będzie poniżej utrzymują się przez parę godzin, a w bardziej zaawansowanych przypadkach ustępują dopiero na następny dzień. Nietolerancja pokarmowa bardzo często dotyczy kilku produktów, albo całej grupy pokarmów. Osoby, które dotyczy ten problem mają trudności z wyszczególnieniem czego tak naprawdę nie powinni spożywać. Jak już wspomniano nietolerancja to nie to samo co alergia, gdyż w pierwszym przypadku można spożywać niewielkie ilości konkretnego produktu. Nie pojawią się wtedy skutki uboczne i organizm bez większych trudności radzi sobie ze strawieniem konkretnego pożywienia. Objawy nadwrażliwości to przede wszystkim pojawiające się nagle zmęczenie, wzdęcia, biegunka, zaparcia, problemy skórne, bóle głowy bądź problemy ze stawami.

Jak radzić sobie z nietolerancją?

Nietolerancja pokarmowa sprawia, że trzeba po prostu nauczyć się z nią żyć, a do tego konieczne jest właściwe odżywianie. Wśród najczęściej pojawiających się nietolerancji wymienia się mleko i laktozę, gluten, pszenicę, konserwanty znajdujące się w żywności, a także substancje występujące naturalnie w pokarmowych (można wymienić tutaj kofeinę oraz teinę). Aby poradzić sobie z nietolerancją bardzo ważne jest zachowanie równowagi w trakcie odżywiania się. Kiedy zauważymy pojawianie się niekorzystnych objawów powiązanych z układem pokarmowym, albo występują one na skórze należy zredukować ilość tego produktu. Oprócz tego należy kontrolować spożywane porcje, gdyż jedzenie zbyt dużej ilości danego produktu nie wpływa pozytywnie na organizm. W takiej sytuacji organizm nie otrzymuje wystarczającej porcji witamin oraz minerałów, stąd wniosek, że dieta powinna być przede wszystkim zróżnicowana. W sytuacji, kiedy mamy do czynienia z nietolerancją laktozy konieczne jest unikanie nabiału. Jednakże w takim przypadku warto włączyć do diety preparat probiotyczny. W jego składzie występują cenne bakterie umożliwiające szybsze strawienie laktozy. Nie istnieje jeden skuteczny sposób na nietolerancję pokarmową, dlatego najważniejsze jest tutaj zachowanie umiaru. Dieta musi pozostać zróżnicowana, jednakże produkty powodujące złe samopoczucie należy ograniczyć do minimum. Warto umówić się również na spotkanie z dietetykiem, aby upewnić się, że niewłaściwie opracowana dieta nie powoduje niedoborów witamin i minerałów, które również wpływają na organizm w sposób negatywny.