Olej rzepakowy to substancja, która posiada niezwykle dużo cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele korzyści dla organizmu wynika z jego przyjmowania. Olej ten można również wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Warto zatem dowiedzieć się, do czego olej rzepakowy może nam się przydać.

Olej rzepakowy – jak sama nazwa wskazuje, tworzy się z rzepaku. Mieszkańcy Polski oraz Europy mogą cieszyć się najlepszą wersją tej substancji, gdyż powstaje ona na bazie rzepaku podwójnie ulepszonego. Taka odmiana posiada aż dziesięć razy mniej szkodliwych związków siarkowych, które mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie człowieka. Rzepak podwójnie ulepszony pozbawiony jest także kwasu erukowego – zawiera zatem jedynie cenne wartości, które z pewnością przyczynią się do lepszego funkcjonowania organizmu. Uzyskiwany w Polsce olej zawiera zwiększoną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu linolowego omega-6 oraz kwasu linolenowego omega-3. Warto również dodać, że hodowla tego typu rzepaku nie jest genetycznie modyfikowana, zatem powstałe z niego substancje są całkowicie zdrowe oraz bezpieczne dla człowieka.

Wartości odżywcze oleju rzepakowego

Wymienione już wyżej kwasy nienasycone to zdecydowanie najcenniejsza grupa kwasów tłuszczowych, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania oraz rozwoju każdego organizmu. Niestety, człowiek nie jest w stanie sam wyprodukować tego typu potrzebnych elementów, zatem niezbędne jest ich przyswajanie. Olej rzepakowy posiada najwięcej wielonasyconych kwasów, w dodatku w proporcji 2:1, czyli tej najbardziej korzystnej. Składniki te pomagają przede wszystkim w prawidłowej pracy mózgu oraz oczu. Niezbędne są także do utrzymywania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Kwasy omega to nie jedyne dobrodziejstwa, które posiada olej rzepakowy. Jest on również bogaty w witaminy E, K oraz prowitaminę B. Odżywiają one komórki, a także wpływają korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Warto przypomnieć, że witamina E to naturalny przeciwutleniacz, który wpływa regenerująco na komórki, natomiast witamina K pomaga w utrzymywaniu zdrowych kości oraz wspomaga proces prawidłowego krzepnięcia krwi.

Sposoby użycia oleju rzepakowego

Zalet stosowania oleju rzepakowego w domu jest bardzo wiele – podobnie jest w przypadku możliwości jego użycia. Zazwyczaj stosuje się go do smażenia – rzeczywiście, nadaje się do tego idealnie! Ma bowiem sporą odporność na zmiany termiczne, jakie zachodzą podczas smażenia, dzięki czemu niełatwo jest go przypalić. Z uwagi na neutralny zapach oraz smak, nie wpływa w żaden sposób na smak przygotowywanych potraw – pomaga za to wydobyć ich naturalny aromat. Olej ten z powodzeniem można używać również jako baza dressingów do sałatek bądź do przygotowania ulubionego majonezu. Sprawdzi się również w pieczeniu ciast, gdyż posiada bardzo dobre właściwości wypiekowe.

Niewiele osób wie, że olej rzepakowy przydaje się również do codziennej pielęgnacji – zarówno twarzy, jak i ciała. Nałożony na skórę olej wsiąka niezwykle szybko, regenerując i odżywiając skórę. Łatwo jest z niego stworzyć także maskę odżywczą na włosy, która sprawi, że włosy będą miękkie w dotyku.

Olej rzepakowy to produkt, który z pewnością przyda się w każdym domu. Warto zatem niezwłocznie po niego sięgnąć – zwłaszcza, że jest nie tylko ogólnie dostępny, ale również tani!