Ten przepis na amerykańskie naleśniki to proste, puszyste naleśniki z maślanki podawane z pikantnymi letnimi jagodami cynamonowymi i porcją gęstej śmietany.

Przepis na amerykańskie naleśniki jest idealny na brunch z ulubionymi dodatkami lub po prostu, jeśli masz ochotę na śniadanie w środku tygodnia . Ten łatwy przepis na naleśniki na maślance jest podawany tutaj z pikantnymi letnimi jagodami cynamonowymi i porcją gęstej śmietany, ale możesz oczywiście o tym zapomnieć i zdecydować się na klasyczne połączenie syropu klonowego i bekonu. Upewnij się, że patelnia jest dobra i gorąca, zanim dodasz ciasto, w przeciwnym razie możesz nie uzyskać pożądanego rezultatu.

Pancakes przepis i składniki

Ciasto

  • 140g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 małe jajko, grubo ubite
  • 175ml maślanki
  • 75ml zimnej wody
  • ½ łyżki roztopionego masła
  • Olej słonecznikowy do natłuszczenia (ok. 3 łyżki)

Farsz

  • 225g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżki maranty
  • 1kg mrożonych letnich jagód

Pancakes przepis

  1. Aby zrobić letni sos jagodowy, włóż cukier, cynamon i marchewkę do niekorodującego rondla. Drewnianą łyżką wmieszaj sok pomarańczowy. Ustaw na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści, a mieszanina zacznie gęstnieć. Dodaj mrożone jagody, zwiększ ogień, gotuj na wolnym ogniu i gotuj delikatnie przez 5 minut lub do momentu, gdy sos przestanie mieć mączny smak. Odłożyć na bok.
  2. Aby zrobić naleśniki, rozgrzej talerz w bardzo niskim piekarniku. Do dużej miski przesiej mąkę, sól, wodorowęglan sodowy i proszek do pieczenia. Zrobić zagłębienie w środku mąki i stopniowo ubijać jajko, a następnie maślankę, wodę i roztopione masło, aż utworzy się gładkie, gęste ciasto.
  3. Ustaw dużą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Jeśli masz dwie patelnie, użyj obu. Obficie nasmarować olejem słonecznikowym. Gdy patelnia jest średnio gorąca, nałóż na patelnię kawałek ciasta – lekko rozprowadzając i starając się niejasno, aby opadł do okrągłego kształtu. Powtarzaj ten proces, aż na każdej patelni będzie 6 naleśników. Po około 2-3 minutach, gdy się nadymają i pokazują małe bąbelki, odwróć je i gotuj przez kolejne kilka minut na drugiej stronie.
  4. Przełóż naleśniki na ciepły talerz; lekko przykryj folią podczas smażenia kolejnej porcji. To da 21 naleśników – 24, jeśli zrobisz je dość małe. Podgrzej sos i podawaj z ciepłymi naleśnikami i gęstą śmietaną.