Przepyszny wegetariański przepis jest jedną z naszych ulubionych potraw z dynią piżmową i jednym z naszych ulubionych przepisów jesiennych . Dla wegan zrezygnuj z fety lub zastąp ją bezmleczną alternatywą, aby cieszyć się tym rozgrzewającym, sezonowym daniem. Będziesz potrzebował gorącego piekarnika, aby uzyskać odpowiednią konsystencję – to trochę jak zrobienie załadowanej skórki z pieczonego ziemniaka, ale różnica polega na tym, że w roku jest tylko krótkie okno, w którym możesz cieszyć się tą uroczą pieczoną dynią piżmową, więc wykorzystaj ją maksymalnie to!

Składniki

  • 2 małe dynie piżmowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule, grubo posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 długa czerwona papryczka chili, pestki usunięte i posiekane
  • 200 g posiekanego sera feta
  • 50g orzeszków piniowych
  • Garść liści mięty, grubo posiekanych

Pieczona dynia piżmowa – przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C (znak gazu 6). Pokrój kabaczki wzdłuż na pół i usuń nasiona. Za pomocą dużej łyżki nabierz miąższ pozostawiając 1 cm (½ cala) brzegi i pokrój na 1 cm (½in) kawałki.
  2. Połóż dynię na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 30-35 minut lub do miękkości.
  3. W międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni lub woku na średnim ogniu i smaż posiekaną dynię i cebulę przez 10 minut lub na złoty kolor. Dodaj czosnek i chilli i gotuj przez kolejne 3 minuty.
  4. Zdejmij z ognia i wymieszaj z fetą i orzeszkami pinii. Dopraw do smaku.
  5. Wyjmij upieczone połówki dyni z piekarnika i rozłóż łyżką do zagłębień. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut, aż orzeszki piniowe się zarumienią. Posyp listkami mięty.

Porady

  • Można to przygotować do 1 dnia wcześniej, a następnie umieścić w gorącym piekarniku i ugotować, gdy będziesz gotowy do podania.
  • Świetnie sprawdza się zarówno jako wegetariańskie danie główne, jak i jako dodatek do grillowanego lub pieczonego mięsa lub ryby. Do nadzienia służy skorupa dyni piżmowej.