
Przepyszny wegetariański przepis jest jedną z naszych ulubionych potraw z dynią piżmową i jednym z naszych ulubionych przepisów jesiennych . Dla wegan zrezygnuj z fety lub zastąp ją bezmleczną alternatywą, aby cieszyć się tym rozgrzewającym, sezonowym daniem. Będziesz potrzebował gorącego piekarnika, aby uzyskać odpowiednią konsystencję – to trochę jak zrobienie załadowanej skórki z pieczonego ziemniaka, ale różnica polega na tym, że w roku jest tylko krótkie okno, w którym możesz cieszyć się tą uroczą pieczoną dynią piżmową, więc wykorzystaj ją maksymalnie to!
Składniki
- 2 małe dynie piżmowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone cebule, grubo posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 długa czerwona papryczka chili, pestki usunięte i posiekane
- 200 g posiekanego sera feta
- 50g orzeszków piniowych
- Garść liści mięty, grubo posiekanych
Pieczona dynia piżmowa – przepis
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C (znak gazu 6). Pokrój kabaczki wzdłuż na pół i usuń nasiona. Za pomocą dużej łyżki nabierz miąższ pozostawiając 1 cm (½ cala) brzegi i pokrój na 1 cm (½in) kawałki.
- Połóż dynię na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 30-35 minut lub do miękkości.
- W międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni lub woku na średnim ogniu i smaż posiekaną dynię i cebulę przez 10 minut lub na złoty kolor. Dodaj czosnek i chilli i gotuj przez kolejne 3 minuty.
- Zdejmij z ognia i wymieszaj z fetą i orzeszkami pinii. Dopraw do smaku.
- Wyjmij upieczone połówki dyni z piekarnika i rozłóż łyżką do zagłębień. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut, aż orzeszki piniowe się zarumienią. Posyp listkami mięty.
Porady
- Można to przygotować do 1 dnia wcześniej, a następnie umieścić w gorącym piekarniku i ugotować, gdy będziesz gotowy do podania.
- Świetnie sprawdza się zarówno jako wegetariańskie danie główne, jak i jako dodatek do grillowanego lub pieczonego mięsa lub ryby. Do nadzienia służy skorupa dyni piżmowej.