
Łatwe do przyrządzenia i dzielone podpłomyki są idealne do gotowania na otwartym ogniu. Mam żeliwną patelnię, którą trzymam specjalnie do tego celu. To solidna stara rzecz, którą siedzę bezpośrednio w żarze. Kiedy robi się gorąco, kładę podpłomyki na patelni i bardzo szybko się gotują. Zamiast tego możesz użyć dużego płaskiego kamienia – po prostu upewnij się, że jest naprawdę gorący.
Podpłomyki przepis i składniki
- 250g mąki pszennej plus dodatkowo do posypania
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- 150ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy extra vierge lub oleju rzepakowego plus dodatkowa porcja
- Krucha sól morska do wykończenia
Przepis na podpłomyki
- Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj sól. Odmierz wodę w dzbanku, wymieszaj olej i wlej go do mąki cienkim strumieniem, dobrze mieszając drewnianą łyżką lub rękami, aby uformować lekko lepkie ciasto.
- Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i pulchne, posypując trochę więcej mąki tylko wtedy, gdy ciasto jest bardzo lepkie. Ciasto odpoczywa, gdy rozpalasz ogień.
- Przygotuj ogień. Zgodnie z tym przepisem chce być gorąco: potrzebujesz dobrego łóżka z żarzącego się żaru, a mały płomień jest w porządku.
- Kiedy będziesz gotowy do ugotowania i zjedzenia podpłomyków, rozwałkuj ciasto na kształt kiełbasy i podziel na 8 kawałków. Rzuć każdy kawałek w kulkę. Posyp powierzchnię roboczą lub deskę i wałek do ciasta, a następnie rozwałkuj każdą kulkę w okrąg o grubości 2–3 mm, używając dużej ilości mąki, ponieważ ciasto może się przyklejać.
- Postaw na ogniu ciężką żeliwną patelnię i poczekaj, aż będzie bardzo gorąca; powinieneś być w stanie unosić nad nią rękę maksymalnie przez 2 sekundy.
- Strząśnij nadmiar mąki z jednego z podpłomyków i ułóż na gorącej patelni. Odstaw na minutę lub dwie, aż ciasto będzie wyglądało na „ustawione” na wierzchu i zacznie odrywać się od formy. Uważnie spójrz na spód i jeśli zauważysz formujące się ciemnobrązowe plamy, odwróć placek i gotuj drugą stronę przez 30–45 sekund. Jeśli placek wydaje się zbyt szybko barwić, przenieś patelnię do chłodniejszej części ognia.
- Ugotowany placek zawiń w szmatkę, podczas gdy pozostałe gotujesz. Aby podać podpłomyki, skrop je oliwą z pierwszego tłoczenia, a następnie posyp szczyptą kruchej soli.