
Te czekoladowe ciastka wróżek mają dodatkową dekadencję bogatego czekoladowego lukru maślanego, co sprawia, że nie sposób się im oprzeć. To przepis na Mary Berry, więc wiesz, że za każdym razem wyjdą idealnie, a ponieważ potrzebują tylko 10 minut na upieczenie w piekarniku, możesz mieć ochotę i zjeść jeden w mniej niż godzinę. Dekoracja zależy od Ciebie – wisienką na torcie może być elegancka lub kreatywna z torbą do szprycowania i wszelkiego rodzaju dodatkami.
Proste ciasteczka czekoladowe składniki
- 40g (1½ uncji) kakao w proszku
- Około 4 łyżek wrzącej wody
- 3 jajka
- 175g (6oz) pasty do pieczenia
- 175g (6oz) drobnego cukru
- 115g (4½ uncji) mąki samorosnącej
- 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 x 12-otworowe puszki na muffinki i 24 papierowe pudełka
Polewa
- 60g (2 uncje) masła
- 30g (1oz) kakao w proszku
- Około 3 łyżki mleka
- 250g (8oz) cukru pudru
Proste ciasteczka czekoladowe
- Wyłóż dwa 12-otworowe zęby do muffinek papierowymi pudełkami. Przesiej proszek kakaowy do miski, zalej wrzącą wodą i wymieszaj na gęstą pastę. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wymieszaj elektryczną trzepaczką (lub dobrze ubij drewnianą łyżką).
- Podziel miksturę równo między 24 papierowe pudełka. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 10 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku. Gotuj w skrzynkach na ruszcie.
- Zrób lukier. Roztop masło, a następnie wlej do miski. Przesiej proszek kakaowy i wymieszaj. Wmieszaj mleko, a następnie przesiaj po trochu cukier puder, aby uzyskać lśniący, łatwy do rozsmarowania lukier. Posmaruj ciastka lukrem i pozostaw do zastygnięcia przed podaniem.





























