Prosty, lepki przepis na ciasto czekoladowe z prostym lukrem z masła czekoladowego. Ten piękny, wilgotny biszkopt czekoladowy można wstawić do piekarnika w zaledwie 10 minut.

Jeśli nie lubisz zwykłego, starego ciasta waniliowego , co powiesz na ciasto czekoladowe? To może być prosty przepis, ale możesz ubrać dekorację i będzie dobrze pasować praktycznie na każdą okazję, od urodzin po codzienną popołudniową herbatę. Lukier jest tutaj kluczowy, więc upewnij się, że używasz czekolady z dużą zawartością kakao (70% działa dobrze), aby uzyskać intensywny smak. Gdy to zrobisz, dodaj kilka małych jajek, aby Wielkanoc była odpowiednia, lub posyp wszystko cukrem pudrem, aby stworzyć scenę burzy śnieżnej – cokolwiek Ci się spodoba.

Gdy będziesz gotowy na nowe wyzwanie, wypróbuj przepis na chleb bananowy, klasyczny biszkopt Victoria lub nasz klasyczny przepis na ciasto waniliowe .

Przepis na ciasto czekoladowe – Składniki

  • 175g margaryny lub zmiękczonego masła
  • 175g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 150g  mąki do samodzielnego podnoszenia, przesianej
  • 50 g przesianego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli

Do prostego polewy czekoladowej

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanego masła

Przepis na ciasto czekoladowe

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (stopień gazu 4). Lekko nasmaruj okrągłą formę do ciasta o średnicy 18 cm (7 cali) odrobiną masła lub margaryny i wytnij kawałek papieru do pieczenia lub nieprzywierającego pergaminu do pieczenia, tak aby pasował do podstawy formy.
  2. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i ubijaj drewnianą łyżką lub ręcznym mikserem przez 1 minutę lub do połączenia. Ważne jest, aby nie ubijać ciasta zbyt mocno – tylko na tyle długo, aby było gładkie.
  3. Wlej lub łyżką ciasto do formy, wyrównaj wierzch i piecz na środkowej półce piekarnika przez około 45-50 minut. Ciasto jest ugotowane, gdy wygląda na dobrze wyrośnięte i złociste; wierzch powinien odskoczyć po lekkim dotknięciu opuszkiem palca. Kolejnym testem jest włożenie szpikulca w środek ciasta – powinien wyjść czysty.
  4. Pozostaw ciasto w formie na 5 minut, a następnie delikatnie przesuń nóż wokół krawędzi i wyłóż ciasto na kratkę, aby ostygło.
  5. Jako lukr umieść ciemną czekoladę i posiekane masło w żaroodpornej misce i umieść na rondlu z bardzo gorącą wodą, aż się rozpuści. Schłodzić przez 15 minut, a następnie rozprowadzić na wierzchu schłodzonego ciasta.