Kawałek ciasta po południu to jedna z największych przyjemności życia, ale cóż za rozczarowanie, jeśli ciasto jest suche. Z tym przepisem nie ma na to szans, ponieważ burak daje zarówno smak, jak i wilgoć, nie będąc zbyt dominującym. Ponieważ często jestem samotnym głosem wychwalającym buraki, radzę, aby Twoi goście jedli ciasto i opowiadali o nim, zanim powiesz im, co w nim jest. Poniższa metoda wykorzystuje robot kuchenny, ale jeśli wolisz, możesz mieszać ręcznie.

Składniki

  • 1 duży burak (około 175g), pieczony przez 40 minut, a następnie grubo posiekany
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 ml pełnego mleka, w razie potrzeby dodatkowo odrobina
  • 200g mąki pszennej
  • 100g niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250g cukru pudru
  • 200ml oleju słonecznikowego
  • 100g gorzkiej czekolady (około 85% masy kakaowej), drobno posiekanej

Przepis na ciasto buraczano-czekoladowe

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 ° C / piekarnik z termoobiegiem 170 ° C / znak 5. Wyłóż formę do pieczenia o wadze 900 g papierem do pieczenia, tak aby wystawała z boków. Jeśli wolisz, użyj zamiast tego dwóch puszek po 450g.
  2. Przełóż buraki do robota kuchennego i miksuj, aż będą całkiem gładkie. Przełóż do większej miski miksera i dodaj wanilię, jajka i połowę mleka, a następnie powtórz.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli (może być konieczne zeskrobanie boków raz lub dwa razy). Po dokładnym połączeniu utrzymuj maszynę w ruchu i dodawaj olej ciągłym strumieniem.
  4. Wymieszaj kawałki czekolady, a następnie dodaj taką ilość pozostałego mleka, aby ciasto miało miękką konsystencję. Aby to osiągnąć, możesz potrzebować całego mleka i dodatkowej porcji.
  5. Wlej do przygotowanej formy i piecz przez 1 godzinę 15 minut (1 godzinę na 2 mniejsze ciastka) lub do momentu, aż szpikulec włożony w środek wyjdzie praktycznie czysty. Ostudź na kratce. Podawać w plastrach z crème fraîche lub gęstą śmietaną