Nadszedł czas, aby zaakceptować to klasyczne, pobłażliwe francuskie danie i ponownie włączyć je do swojego repertuaru. Nie popełnij błędu myśląc, że to tylko na świąteczne okazje – to świetna przekąska o każdej porze roku i odrobina pobłażania w ponure dni. Pasztet z wątróbki drobiowej smakuje nam najlepiej, gdy jest posmarowany gorącym tostem z masłem (im więcej masła, tym lepiej) lub podawany na krakersie z korniszonami na smaczną przekąskę.

Zainwestuj w dobre danie z pasztetu, a po opanowaniu tego przepisu możesz wypróbować inne pasztety i terriny , takie jak pasztet z łososia wędzonego na gorąco .

Składniki przepisu na klasyczny francuski pasztet z wątróbek drobiowych

  • 400g wątróbek drobiowych
  • 300g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 małe brązowe szalotki lub ½ cebuli, drobno posiekane
  • ½ łyżeczki świeżych liści tymianku
  • 2 łyżki brandy
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 50 g masła do posypania

Przepis na pasztet z wątróbek drobiowych

  1. Wytnij wątróbki drobiowe ze wszystkich żylastych ścięgien, opłucz je i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. 30 g masła rozpuść na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i szalotkę i gotuj mieszając przez około 5 minut lub do zmiękczenia. Dodaj wątróbki i tymianek i gotuj, często mieszając, przez około 3-4 minuty lub do momentu, gdy wątróbki będą zabarwione na zewnątrz, ale różowe w środku. Wlej brandy, gotuj przez dodatkowe 10 sekund, a następnie dodaj pozostałe masło i gałkę muszkatołową na patelnię.
  3. Odstawić na kilka minut, aż masło zmięknie, a następnie masę przecieraj partiami w blenderze, aż będzie gładkie. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Przełóż pasztet do terriny o pojemności 750 ml i ostudź. Rozpuść dodatkowe masło i polej trochę pasztetem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny przed jedzeniem. Podawać z chrupiącym pieczywem lub gorącymi tostami.