Przepis na pieczonego kurczaka w garnku pełen zdrowego, domowego smaku – czego nie kochać? Dodaj mieszankę warzyw korzeniowych lub karczochów jerozolimskich, aby nadać potrawie piękny ziemisty smak

Oto prosta przyjemność pieczonego kurczaka – to po prostu danie zapewniające najwyższy komfort. Jednak sam proces gotowania może być mniej kojący, a bardziej stresujący, co wiąże się z koniecznością wspólnego przygotowania różnych elementów. Czy zamiast tego możemy zaproponować pieczonego kurczaka? Zbierz składniki, wrzuć je do garnka i usiądź z lampką czerwonego wina, aż będziesz gotowy do spożycia. OK, jest jeszcze kilka kroków, ale to takie proste, tak pyszne i nie da się tego pokonać, gdy czujesz się trochę leniwy.

Przepis na pieczonego kurczaka – Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 plastry boczku w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pory pokrojone w krążki
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łodygi selera, grubo posiekane
  • 4 małe organiczne marchewki, wyszorowane
  • 2 pasternaki, wyszorowane i przepołowione wzdłuż
  • 1 seler, pokrojony w kostkę
  • 2,4 kg kurczaka
  • 400 ml bulionu drobiowego

Przepis na pieczonego kurczaka

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 ° C (znak gazowy 2-3). Rozgrzej olej w dużym żaroodpornym naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Dodaj boczek, czosnek i pory i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5-10 minut lub do zmiękczenia porów.
  2. Wrzuć tymianek, liście laurowe, seler i warzywa korzeniowe. Dodaj kurczaka do zapiekanki (piersią do góry) i dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodaj wystarczającą ilość bulionu na głębokość 2 cm. (¾in)
  3. Przykryj szczelnie folią lub pokrywką, następnie włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny, polewając od czasu do czasu sokami z patelni. Zwiększ temperaturę do 180 ° C (znak gazu 4) i zdejmij pokrywkę 20 minut przed końcem gotowania, aby kurczak się przyrumienił.
  4. Przełóż kurczaka i warzywa do ciepłego naczynia i sprawdź sos. Odgarnij tłuszcz, dostosuj przyprawę i, jeśli sos jest zbyt rzadki, zmniejsz go na dużym ogniu na kuchence. Przełóż sos do dzbanka. Wyrzucić tymianek i liście laurowe. Podawaj z warzywami.

Wskazówka

Użyj kombinacji warzyw korzeniowych lub po prostu marchewki. Karczochy jerozolimskie nadają potrawie cudowny ziemisty smak.