
Sos holenderski to jedna z tych rzeczy, które dostajesz w restauracjach, zamawiając jajka, ale nigdy nie myślisz o zrobieniu w domu. Pomyśl jeszcze raz, to bardzo proste.
Przepis na sos holenderski – Składniki
- 125 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 żółtka
Przepis na sos holenderski
- Rozpuść masło w małym rondelku na małym ogniu.
- Wlej roztopione masło do małego dzbanka, pozostawiając biały osad na dnie naczynia.
- Sok z cytryny, żółtka i 1 łyżkę wody włożyć do żaroodpornej miski nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubij mieszankę żółtka, aż się połączy.
- Stopniowo dodawaj roztopione masło, ubijając, aż sos będzie gładki i gęsty. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, wymieszaj z łyżką gorącej wody. Nie pozwól, aby mieszanina się zagotowała, ponieważ sos się rozdzieli.
- Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i trzymaj w cieple do czasu podania.
Wskazówka
Użyj takiej samej ilości, ale umieść sok, żółtka i wodę w robocie kuchennym i miksuj przez 10 sekund. Roztop masło i podczas pracy maszyny stopniowo (cienkim strumieniem) dodawaj gorące roztopione masło, aż sos będzie gładki i gęsty. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Porada 2
Sos holenderski wspaniale podaje się na ciepło z gotowanym kurczakiem, rybą, szparagami gotowanymi na parze lub z jajkiem w koszulce, jak w jajkach po benedyktyńsku. Świetnie komponuje się również z łososiem oraz z warzywami gotowanymi na parze lub gotowanymi.
Porada 3
Aby zrobić pomarańczowy sos holenderski, zamień sok z cytryny na 2 łyżki przecedzonego, świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i postępuj jak powyżej. Puszysty sos holenderski – po przygotowaniu sosu ubij 2 białka, aż utworzą miękkie szczyty, a następnie delikatnie wymieszaj z sosem. Dodanie białek stabilizuje i rozjaśnia sos. Możesz zrobić puszysty sos do 12 godzin wcześniej i podgrzać, lekko ubijając w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.