175g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę oraz dodatkowo do natłuszczenia
1 jajko
Ekstrakt z migdałów
Do nadzienia tarty
6 gruszek (w sumie 750g), dojrzałych, ale niezbyt miękkich
2 łyżki cukru demerara
Przepis na tartę gruszkową
Aby zrobić ciasto, włóż suche składniki do miski, a następnie wcieraj w masło, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę tartą. Zrób zagłębienie pośrodku i wbij w niego jajko. Wrobić palcami, aż powstanie ciasto. Dodaj odrobinę ekstraktu z migdałów i tyle zimnej wody, aby ciasto było miękkie, ale nie mokre.
Wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą i uformuj w kulkę. Przykryj folią spożywczą i schłódź przez co najmniej 30 minut lub najlepiej 1-3 godziny przed użyciem.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C / piekarnik z termoobiegiem 160 ° C / ok. 4. Posmaruj masłem 30 cm blachę do ciasta z luźnym dnem. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej, aż będzie wystarczająco duże, aby wyłożyć przygotowaną patelnię.
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i wydrążać, a następnie pokroić wzdłuż. Ułóż plasterki koncentrycznymi kółkami w opakowaniu ciasta, lekko na nie zachodząc, a następnie posyp cukrem. Ułóż tartę na blasze do pieczenia i piecz na niskim ruszcie przez 40 minut na złoty kolor.
Wyjmij tartę z piekarnika i ostrożnie zsuń zewnętrzny pierścień, pozostawiając tartę na spodzie. Wróć do piekarnika na blasze na kolejne 5-10 minut, aby boki były naprawdę chrupiące.
Niech tarta ostygnie do temperatury pokojowej, następnie przełóż na półmisek i podawaj z podwójną śmietaną.