
Ten klasyczny francuski przepis zawiera nieodpartą kombinację bekonu, sera i śmietany, wszystko zawinięte w maślane ciasto. Może nie jest miły dla twojej talii, ale z pewnością jest klasycznym jedzeniem zapewniającym komfort i bardzo przydatnym w domu, gdy pracujesz w domu na szybki i łatwy lunch. Odpowiednio zapakowany to również świetna opcja na piknik – co może być smaczniejszego w słoneczny dzień?
Składniki na tartę z boczkiem Quiche lorraine
Do nadzienia:
- 175 g (6 uncji) niewędzonych plastra z boczku, bez skórek, pokrojonych w paski
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 125g (4½ uncji) sera Gruyère, startego
- 2 duże jajka
- 250ml (9fl oz) jednego kremu
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do ciasta:
- 175g (6 uncji) mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania
- 85g (3 uncje) twardej margaryny blokowej lub schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
Przepis Quiche lorraine – tarta z boczkiem
- Najpierw zrób ciasto: wsyp mąkę do dużej miski. Dodaj margarynę lub masło i delikatnie wcieraj opuszkami palców, aż masa będzie przypominała drobną bułkę tartą. Dodaj 3 łyżki zimnej wody, aż ciasto zbierze się w kulkę.
- Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i użyj go do wyłożenia 20 cm (8 cali) luźnej formy do tarty. Najlepiej użyć karbowanej puszki.
- Schłodź w lodówce przez 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220˚C. Całość nakłuć widelcem, aby zapobiec tworzeniu się pęcherzyków powietrza podczas pieczenia. Spód i boki wyłożyć pergaminem i dociążyć fasolką. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Usuń fasolę i papier i piecz pustą skrzynkę przez kolejne 10 minut, aż spód lekko się zarumieni. Przytnij wiszące ciasto.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180˚C. Wrzuć boczek na patelnię podsmażaną na średnim ogniu przez 10 minut. Przełóż łyżką cedzakową do ostudzonego ciasta. Zostaw soki na patelni.
- Włóż cebulę na patelnię i smaż na średnim ogniu przez 8 minut lub na złoty kolor. Dodaj do quiche Lorraine i posyp serem.
- W misce wymieszać jajka, śmietanę, sól i pieprz, a następnie wlać do quiche. Piecz przez 25-30 minut, aż zarumienią się i po prostu zastygną. Uważaj, aby nie rozgotować quiche, w przeciwnym razie nadzienie stanie się twarde i podziurawione.