Sezon grillowy – jak go rozpocząć?

Zbliżające się ciepłe dni zwiastują możliwość zorganizowania grilla. Niemniej jednak zanim zaprosisz swoich bliskich, powinieneś odpowiednio przygotować się do sezonu!

Umyj grill

Nieodłącznym elementem przygotowań do sezonu grillowego jest wyczyszczenie sprzętu. Nawet jeśli grill przez jesień i zimę znajdował się pod plandeką lub jakimkolwiek zadaszeniem, warto wyczyścić go przed pierwszym użyciem. W tym celu zaleca się zastosować specjalny płyn do czyszczenia grilla – nie zapomnij również o zabezpieczeniu rąk. Tego typu preparaty są silne.

Dodatkowo, jeśli na grillu widoczne są ślady zaschniętego oleju, spalenizny, czy też pleśni – należy również pozbyć się i tego typu zabrudzeń. W tym celu świetnym rozwiązaniem może okazać się szczotka do grilla.

Przegląd techniczny grilla

Przegląd techniczny jest równie istotny, co samo wyczyszczenie grilla. Urządzenie, po długim czasie nieużytkowania, może odmawiać posłuszeństwa. Ponadto w wyniku intensywnej eksploatacji, naprężeń termicznych czy też szkodliwych warunków atmosferycznych – dochodzi również do pęknięć i ubytków, o których naprawę także należy zadbać.

Uzupełnienie akcesoriów

Grillowanie wymaga odpowiednich akcesoriów, które umożliwiają wygodną pracę i przede wszystkim higieniczne grillowanie. Aluminiowe tacki, czy żaroodporne rękawiczki i fartuch to akcesoria, które z pewnością warto uzupełnić!

Mówiąc o akcesoriach, nie sposób również pominąć szczypcy czy łopatek, które umożliwiają wygodne przesuwanie i obracanie mięsa. Jeśli zależy Ci na rozpoczęciu sezonu w jedyny sposób, przydadzą się również książki z przepisami!

Pierwszy grill

Sezon grillowy rozpoczyna się od pierwszego rozpalenia grilla. Zaproś najbliższych, kupcie preferowane mięso, kiełbasy i dodatki oraz rozpocznijcie sezon grillowy! Przydatny może okazać się catering Ząbki, który uzupełni dostępne jedzenie o pyszne warzywa i wszelkie dodatki. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Naskrajnej.pl.