To danie z makaronu jest cudem wieczoru; łatwo go zebrać i położyć na stole w dziesięć minut. Ten przepis wykorzystuje aromatyczne sezonowe cukinie i odrobinę chilli dla delikatnego kopa.

Spaghetti z cukinią i chilli Składniki

  • 200g spaghetti
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • ½ długie czerwone chili, pokrojone w plasterki
  • Oliwa z oliwek extra virgin do podania

Spaghetti z cukinią i chilli – przepis

  1. Ugotuj makaron w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub do uzyskania al dente.
  2. W międzyczasie pokrój cukinie wzdłuż wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw lub pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodaj cukinie, czosnek i chilli. Mieszaj na ogniu przez około 3 minuty, aż będzie miękki. Dobrze dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  3. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i włóż z powrotem na patelnię. Dodaj cukinię. Skosztuj i dostosuj przyprawę. Podawaj z polewą oliwy z oliwek extra virgin.

Wskazówka

Aby uzyskać jeszcze szybszą wersję tego przepisu, zetrzyj cukinie grubą tarką. Jako odmianę dodaj posiekaną natkę pietruszki lub rukolę.