
To danie z makaronu jest cudem wieczoru; łatwo go zebrać i położyć na stole w dziesięć minut. Ten przepis wykorzystuje aromatyczne sezonowe cukinie i odrobinę chilli dla delikatnego kopa.
Spaghetti z cukinią i chilli Składniki
- 200g spaghetti
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- ½ długie czerwone chili, pokrojone w plasterki
- Oliwa z oliwek extra virgin do podania
Spaghetti z cukinią i chilli – przepis
- Ugotuj makaron w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub do uzyskania al dente.
- W międzyczasie pokrój cukinie wzdłuż wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw lub pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodaj cukinie, czosnek i chilli. Mieszaj na ogniu przez około 3 minuty, aż będzie miękki. Dobrze dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Po ugotowaniu makaronu odcedź go i włóż z powrotem na patelnię. Dodaj cukinię. Skosztuj i dostosuj przyprawę. Podawaj z polewą oliwy z oliwek extra virgin.
Wskazówka
Aby uzyskać jeszcze szybszą wersję tego przepisu, zetrzyj cukinie grubą tarką. Jako odmianę dodaj posiekaną natkę pietruszki lub rukolę.