Wędliny to należą do najbardziej lubianych produktów, które często trafiają na nasze kanapki i talerze. Liczba ich dostępnych gatunków stale rośnie, więc możemy dziś wybierać wśród przysmaków z całego świata. Dowiedz się, które z nich warto wypróbować, a także w jaki sposób dobrze jest je przechowywać!

Wędliny krótko i długo dojrzewające – które warto wybrać?

Wędliny długodojrzewające zwykle cechują się intensywniejszym smakiem, który zawdzięczają skomplikowanym procesowi przygotowania. Niejednokrotnie są również bardziej kruche, dzięki czemu świetnie nadają się na składnik kanapek. Z kolei te dojrzewające krócej nadają się lepiej do smażenia lub grillowania, co na pewno ucieszy wielbicieli tych sposobów przygotowania jedzenia.

Jednym z najbardziej uniwersalnych rodzajów wędlin są dobrze znane w polsce kiełbasy. Właściwe sposoby ich wykorzystania w kuchni zależą w dużej mierze od kruchości i suchości danej odmiany. Bardziej soczyste z nich idealnie nadadzą się do smażenia lub pieczenia na grillu, dzięki któremu nabiorą wyśmienitego smaku. Z kolei mocno wędzone i aromatyczne rodzaje kiełbas to idealny dodatek do bigosu lub leczo, gdzie będą miały okazję przekazać reszcie składników swój aromat.

Wśród popularnych wędlin prym wiedzie również boczek. Ten przysmak nadaje się do przyrządzenia wielu dań, które zawdzięczają swój smak jego wyjątkowemu aromatowi – począwszy od tradycyjnego angielskiego śniadania, na spaghetti carbonara kończąc. Boczek jest też świetnym dodatkiem do pizzy, smażonego kurczaka, a także domowych wrapów – ilość jego zastosowań potrafi zawrócić w głowie!

Kupienie wartościowych wędlin to jedna kwestia, ale ważne jest również ich przechowywanie. Jak podejść do tego we właściwy sposób?

Pojemnik na wędlinę – dlaczego to dobry zakup?

Pojemnik na wędlinę do lodówki to świetny zakup, dzięki któremu łatwiej będziemy mogli zorganizować jej zawartość. Jakie zalety posiada to przydatne akcesorium?/

Po pierwsze, dzięki niemu wędliny dłużej zachowają swój aromat. Specjalne opakowanie sprawi, że nie zwietrzeją i będą smakowały wyśmienicie o wiele dłużej. Dodatkową zaletą jest to, że ich zapach nie rozniesie się po lodówce i nie przeniknie innych produktów – to szczególnie ważne, gdy mamy zamiar przechowywać bardzo aromatyczne produkty.

Po drugie, odpowiedni sposób przechowania może wpłynąć na zdatność do spożycia. Pozostawienie wędlin w plastikowych opakowaniach może sprawić, że zacznie gromadzić się w nich wilgoć. To z kolei uczyni je mniej atrakcyjnymi do spożycia, a nawet może przyspieszyć ich zepsucie się. Dobrze jest temu przeciwdziałać, stosując odpowiednie pojemniki.

Wysokiej jakości wędliny mogą stać się bohaterami wielu posiłków. Wybieraj je właściwie i dbaj o ich odpowiednie przechowanie, a ich smak może umilić każdy Twój dzień.