
Potrawy z pieczarek cieszą się ogromnym uznaniem wśród smakoszy. Dlatego też często goszczą one na stołach konsumentów zarówno na co dzień, jak i w trakcie różnego rodzaju uroczystości rodzinnych i biznesowych. Do stworzenia pysznych, rozpływających się w ustach dań w wielu przypadkach wykorzystuje się farsz z pieczarek. Jeśli chcesz dowiedzieć się, z czego wynika fenomen jego popularności, koniecznie przeczytaj niniejszy tekst.
Z czego składa się tradycyjny farsz pieczarkowy?
Do zrobienia farszu pieczarkowego zazwyczaj wykorzystuje się dokładnie umyte i drobno posiekane pieczarki wymieszane z pokrojoną cebulą oraz odpowiednio dobranymi przyprawami, np. majerankiem, bazylią czy oregano. Tak przygotowany produkt zwykle stosuje się przy produkcji wyrobów garmażeryjnych, np. pasztecików, pierogów albo krokietów. Można po niego również z powodzeniem sięgać przy przyrządzaniu obiadów dla całej rodziny. Kotlety, których podstawowym składnikiem jest farsz pieczarkowy, stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych pulpetów czy schabowych albo mielonych.
Pieczarki jako składnik różnego rodzaju potraw są chętnie wykorzystywane w kuchniach w całej Europie. Można je na przykład przyrządzać zgodnie z śródziemnomorskimi recepturami, używając w tym celu oliwy z oliwek oraz kompozycji różnorodnych ziół. W kuchni greckiej najczęściej podaje się umiejętnie doprawione pieczarki w sosie pomidorowym. W Polsce natomiast ogromną popularnością cieszą się jajka na twardo faszerowane pieczarkami z dodatkiem koperku oraz majonezu.
Najważniejsze zalety farszu pieczarkowego
Przygotowany przez mistrzów kuchni farsz pieczarkowy wyróżnia się niepospolitym smakiem oraz aromatem. Dzięki temu doskonale sprawdza się on w różnych potrawach, nadając im niepowtarzalnego charakteru. Warto też mieć świadomość, że pieczarki mają wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim dostarczają one organizmowi różne substancje odżywcze, w tym żelazo, magnez oraz wapń. Regularnie spożywane pieczarki po obróbce termicznej wykazują właściwości antynowotworowe. Odpowiadają one także za stymulację pracy wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krwionośnego, zapobiegając odkładaniu się „złego” cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Pieczarki kupowane hurtowo w takich firmach, jak LOMANIA, są też bogatym źródłem witaminy D.
W przeciwieństwie do większości innych grzybów pieczarki są stosunkowo łatwe w uprawie. To wpływa też na ich ogólną dostępność na rynku produktów spożywczych, a także możliwość wykorzystania w sztuce kulinarnej.