zastosowanie-slodzikow-naturalnych

Choć mit o krzepiącym działaniu cukru został już dawno obalony, nie zmienia to faktu, że trudno z niego zrezygnować. Większość z nas lubi słodycze, ciasta i inne desery albo nie wyobraża sobie dnia bez posłodzonej kawy czy herbaty. Na szczęście nie trzeba rezygnować ze słodkości w imię zdrowego odżywiania – wystarczy zamienić biały cukier na naturalne słodziki: niskokaloryczne i znacznie zdrowsze!

Co zamiast cukru? Rodzaje naturalnych słodzików

Wybór substancji słodzących jest obecnie ogromny. Znajdziemy je już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w zwykłych marketach. Do najpopularniejszych naturalnych słodzików należą:

  • ksylitol – zwany tez cukrem brzozowym, to pochodna polisacharydów występujących w wielu roślinach, m.in. brzozie i kukurydzy. Wyglądem i smakiem przypomina zwykły cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii i jest pozbawiony fruktozy, dzięki czemu korzystnie wpływa na stan zębów i jamy ustnej;
  • erytrytol – substancja występująca w wielu owocach i niektórych wodorostach, cechuje się zerową kalorycznością mimo słodkiego smaku, polecany osobom na diecie odchudzającej i bezcukrowej;
  • stewia – biały proszek pozyskiwany z liści stewii, który dobrze rozpuszcza się w wodzie, a ponadto zawiera wiele składników odżywczych, w tym błonnik, wapń, potas, sód, magnez, żelazo, kwasy fenolowe i witaminę C;
  • melasa – ciemnobrązowa, gęsta masa powstająca podczas produkcji cukru trzcinowego, buraczanego lub z mączki chleba świętojańskiego. Bogata w żelazo niehemowe;
  • cukier kokosowy – powstaje z kwiatów palmy kokosowej. Dość kaloryczny, ale o połowę niższym indeksie glikemicznym niż cukier buraczany.

Do czego można wykorzystać naturalne substancje słodzące?

Naturalne substancje słodzące z powodzeniem zastępują biały cukier. Warto jednak wiedzieć, które słodziki naturalne najlepiej nadają się do poszczególnych zastosowań. Zapytaliśmy o to w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością NatVita:

Poszczególne substancje słodzące naturalnego pochodzenia mają nieco inne właściwości. Przykładowo stewia doskonale rozpuszcza się w wodzie, będzie więc idealna do posłodzenia kawy czy herbaty – na jej bazie powstają nawet specjalne pastylki do słodzenia napojów. Stewia w proszku, podobnie jak erytrytol, nadaje się świetnie do wypieków, deserów i dżemów. Ksylitol stosuje się w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, między innymi w produktach dla diabetyków czy pastach do zębów oraz w gumach do żucia. Z kolei słodką melasą można smarować chleb, dodawać ją do napojów i ciast – podobnie jak miód. Cukier kokosowy o lekko karmelowym posmaku może być stosowany na ciepło i zimno podobnie jak zwykły biały cukier.