
- 2 polędwice z dorsza (200 g każda)
- 2 średnie cukinie pokrojone w 1 cm plastry
- 1 duży pęczek choy sum
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndy
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 200 ml śmietanki kokosowej
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- świeża kolendra do dekoracji
Zielone curry z rybą przepis
W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojony czosnek i pastę curry, podsmażamy przez minutę. Dodajemy cukinię i podsmażamy ciągle mieszając przez 2 – 3 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę kokosową, pastę z tamaryndy, cukier palmowy, sos rybny i sok z limonki, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Układamy filety z dorsza na górze naszego curry, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 8 – 10 minut, aż ryba będzie ugotowana. Dodajemy choy sum i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Nakładamy curry na 2 głębokie talerze, tak aby ryba była na górze i dekorujemy świeżą kolendrą. Serwujemy z ryżem jaśminowym lub chlebem naan.