• 2 polędwice z dorsza (200 g każda)
  • 2 średnie cukinie pokrojone w 1 cm plastry
  • 1 duży pęczek choy sum
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndy
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • świeża kolendra do dekoracji

Zielone curry z rybą przepis

W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojony czosnek i pastę curry, podsmażamy przez minutę. Dodajemy cukinię i podsmażamy ciągle mieszając przez 2 – 3 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę kokosową, pastę z tamaryndy, cukier palmowy, sos rybny i sok z limonki, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Układamy filety z dorsza na górze naszego curry, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 8 – 10 minut, aż ryba będzie ugotowana. Dodajemy choy sum i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Nakładamy curry na 2 głębokie talerze, tak aby ryba była na górze i dekorujemy świeżą kolendrą. Serwujemy z ryżem jaśminowym lub chlebem naan.