Ziemniaki ombajskie – lub Bombay aloo – to klasyczny zimowy komfort i indyjski dodatek. Wszystko, co musisz zrobić, aby to zrobić, to ziemniaki w kostce, ugotuj, a następnie usmaż je w mieszance przypraw. Podobnie jak w przypadku wielu przepisów na curry, jest miejsce na elastyczność, więc nie martw się, jeśli nie masz dokładnie określonej mieszanki przypraw (chociaż uważamy, że działa całkiem nieźle) – zastąp je swoimi ulubionymi lub wypróbowanymi mieszankami które działają dobrze dla Twojego podniebienia. Zingy i bardziej wyrazisty, nie bez powodu jest to jeden z najpopularniejszych przepisów na ziemniaki .

Jeśli po prostu masz ochotę na smaczną przekąskę , świetnie nadają się do leżenia – więc zawsze rób więcej, niż potrzebujesz – i można je dodać do wszystkiego, od sałatek po pudełka na lunch, aby dodać do mieszanki odrobinę dodatkowego smaku. Masz trochę ziemniaków, których potrzebujesz? To danie dla Ciebie!

Znajdź więcej przepisów wegetariańskich od House & Garden . Zobacz wszystkie najlepsze przepisy z archiwum

Najlepsze składniki przepisu na ziemniaki z Bombaju

  • 3 duże ziemniaki (łącznie około 900g), przekrojone na pół
  • 15g imbiru korzeniowego, bez skórki
  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 2 duże pomidory, jeden pokrojony w ćwiartki, drugi pokrojony w cienkie ćwiartki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • ¾ łyżeczki nasion kminku
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • ½-¾ łyżeczki chili w proszku
  • Duża garść posiekanych liści kolendry
  • Sól dla smaku

Przepis na ziemniaki po bombajsku

  1. Zagotuj duży garnek wody i dobrze posol. Włożyć do ziemniaków i gotować do miękkości (do 30 minut). Gdy ostygnie, obierz i pokrój w kostkę 2,5 cm.
  2. Wymieszaj imbir, czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidory na gładką masę.
  3. Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Dodaj kminek i nasiona gorczycy, a gdy kminek zacznie ciemnieć, dodaj cebulę. Gotuj przez minutę przed dodaniem mieszanki imbiru i czosnku, zmielonych przypraw i soli. Smaż delikatnie przez jedną do dwóch minut lub do momentu, gdy czosnek będzie pachniał ugotowanym. Jeśli nie jesteś pewien, posmakuj; powinno wydawać się harmonijne.
  4. Dodaj cząstki pomidora, dobrze wymieszaj i gotuj przez trzy do czterech minut. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez trzy do pięciu minut, aby wchłonąć smaki. Sprawdź przyprawę, dodaj posiekaną kolendrę i podawaj.